Reforma politicii agricole comunitare

Trimis la data: 2010-08-20
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.91 / 10
Downloads: 0
Autor: Adina Brandea
Dimensiune: 25kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Desi aplicarea celor trei principii ale a PAC a dus la o explozie a
productivitatii agricole si la ameliorarea veniturilor, nivelul ridicat al subventiilor si in special a subventiilor indirecte prin intermediul preturilor garantate ridicate a dus la distorsiuni puternice in functionarea normala a pietelor interne si a pietei mondiale agricole.

Cursuri similare:

Dezechilibrele pietei s-au agravat pe masura cresterii excedentelor, care, in ciuda sporirii exporturilor si a constituirii stocurilor strategice, ramaneau nevandute, astfel:a) Dezechilibrele cerere-oferta s-au accentuat in timp si datorita modificarii gusturilor si preferintelor consumatorilor. Astfel, a scazut cererea la carnea rosie si la unele produse lactate, in timp ce productia era in crestere si se subventiona substantial.

Pe de alta parte, produsele oleaginoase importate si unele produse de substitutie a cerealelor furajere beneficiau de acces liber pe piata Uniunii Europene si erau mai avantajoase in furajarea animalelor, si concurau cerealele comunitare. Importul de furaje ieftine a castigat segmente importante de piata, in detrimentul cerealelor europene, excedentele comunitare dand nastere la stocuri structurale uriase.

Complexitatea si rigiditatea mecanismelor de subventionare a agriculturii au accentuat cresterea excedentelor agricole nevandabile si cresterea costurilor bugetare, vizand prabusirea veniturilor agricultorilor. Sumele din bugetul comunitar au crescut continuu, de la 26 mld ECU in 1988, la 36,0 mld ECU in 1992. Mari sume din bugetul comunitar erau destinate subventionarii stocurilor excedentare si desfacerii lor pe pietele mondiale. Preferinta comunitara nu a impiedicat cresterea importurilor agricole din afara Uniunii Europene.

Importurile au devansat exporturile, inregistrandu-se an de an deficite importante ale balantei comerciale agricole.Largirea Uniunii Europene a fost, pe langa masurile de limitare a productiei, o cale de reducere a dezechilibrelor balantei comerciale si a balantei de plati externe. Varful acestor dezechilibre a fost la sfarsitul deceniului '80, cand Uniunea Europeana a atins obiectivul realizarii autosuficientei alimentare pentru membrii sai, dar si cand au aparut noi dezechilibre ale pietei generate de excedente si de schimbari in comertul agricol mondial.

b) Ca urmare a mecanismelor practicate avea loc un proces de alocare ineficienta a resurselor bugetare. La inceputul deceniului '90, PAC nu mai constituia un sprijin indispensabil dat agricultorilor. Numarul exploatatiilor a inceput sa scada vertiginos, amenintand depopularea regiunilor defavorizate. Prin mecanismele PAC de atunci, numai 20% din numarul total al fermierilor primeau peste 80% din resursele bugetare agricole.

Acestia ^prezentau exploatatiile cele mai mari si mai eficiente care produceau tot mai multe excedente. in acelasi timp, exploatatiile mici nu puteau beneficia de tehnologiile moderne si de metodele intensive de productie, si ca urmare abandonau terenul. in unele tari si regiuni agricole ale Uniunii Europsne cresterea cantitatilor de ingrasaminte chimice sipesticide a dus la o crestere fara precedent a . randamentelor, in timp ce regiunile agricole erau tot mai mult afectate de exodul rural si desertificare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.