Reforma sistemului de pensii din Romania - prezent si viitor

Trimis la data: 2009-05-02
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 9.82 / 10
Downloads: 0
Autor: Mircea Tudose
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Sistemul de pensii a devenit o tema prioritara atat din punct de vedere prcatici, cat si din punctul de vedere al cercetarii stiintifice atat pentru Romania cat si pentru intreaga Europa. Avand in vedere sporul natural negativ si tendinta evolutiva de imbatranire a populatiei care reprezinta a doua grupa de varsta ca marime, sistemul de pensii este afectat. Avand in vedere si fenomenul masiv al migratiei intregistrat in ultimii si tendinta care deocamdata nu este stopata , si somajul inalt, in conditiile in care este un puternic deficit de forta de munca , si un sir de alti factori care influenteaza negativ sistemul de pensii din Romania Europeana de astazi.

Cursuri similare:

de saracie unele categorii de populatie, de a le acoperi unele nevoi sau de a le asigura mijloacele necesare existentei, fara a mobiliza noi categorii ale existentei.O caracteristica importanta a evolutiei sistemului de securitate sociala dupa 1989, cu evidente urmari asupra sarcinilor si a nivelului de protectie, consta in marea extindere a numarului de persoane care beneficiaza de prestatii sociale, nu numai in cadrul schemelor noi, ci si al celor vechi.

In domeniul sistemului de pensii pentru solutionarea acestor situatii, evolutiv au urmat anumite masuri pe care le putem ordona in cateva perioade disticte. Este recunoscuta inechitatea calcularii pensiilor. Era inechitabil, ca persoanele cu aceleasi contributii, in aceleasi conditii de munca, sa beneficieze de pensii in cuantum diferit. Introducerea impozitului pe salariu de 16 %, cu efectele corespunzatoare in planul politicilor fiscale, si costurile sociale ridicate datorate masurilor luate in vederea integrarii in UE au dus la grabirea procesului de recorelare.

Ordonanta de urgenta nr.4/2005, care pleaca de la principiul: "la conditii egale, indiferent de anul iesirii la pensie ". Conform art.6, pct.2, in cazul in care cuantumul pensiei rezultat in urma recalcularii pensiei este mai mic decat pensia dinaintea recalcularii, se mentine cuantumul pensiei mai mari. Legea pensiilor facultative, va inlocui Legea nr.249/ 2004. Ambele legi specifica faptul ca administratorul trebuie sa respecte o serie numeroasa de reguli care se ocupa de sisteme de pensii private ocupationale.

In asa fel sunt stabilite clar principiile de investitie, unde se investeste si cat se investeste. Prudenta asigurarea securitatii activelor, calitatea si profitabilitatea investitiilor sunt cele mai importante principii de investitii. In legea pensiilor facultative este stabilit faptul ca pentru a nu fi un obstacol impotriva mobilitatii fortei de munca, schemele facultative de pensii permit transerul contului la un alt administrator fara ca asiguratul sa sufere penalitati.

Daca nu s-au implinit doi ani de contributie la un fond de pensii, transferul catre un alt fond se realiyeaya in schimbul platii unei penalitati de transfer. Pentru a beneficia de pensia facultativa trebuie sa fie indeplinite trei conditii: varsta de retragere a asiguratului trebuie sa fie de minimum 60 de ani, asiguratul sa fie platit minimum 90 de contributii lunare si activul personal sa aiba o valoare minima stabilita de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor. Spre deosebire de Legea nr. 249 / 2004.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.