Reformele Comisiei Europene

Trimis la data: 2014-01-14
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.97 / 10
Downloads: 0
Autor: maryanacerasela
Dimensiune: 27kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Reformele propuse de Agenda 2000 a Comisiei Europene arata cum poate fi pus in practica un model viabil pentru agricultura europeana. Reducerea preturilor administrate si cresterea platilor directe va fi in beneficiul fermierului european prin stimularea consumului pe pietele europene stagnante, creand oportunitati pentru concurenta de pe pietele internationale ce se anunta promitatoare fara a mai apela la subventii pentru export. Politica de dezvoltare rurala, care constituie al doilea nou stalp de temelie al PAC, va contribui la remunerarea directa a fermierilor pentru serviciile pe care ei le furnizeaza societatii, precum protectia mediului si prezervarea patrimoniului rural, care de asemenea constituie o importanta sursa pentru noi locuri de munca si cultura regionala.

Cursuri similare:

Comunitatea fermierilor va juca un rol important in secolul 21. Numai fermierii nostri pot furniza consumatorilor alimente care sa raspunda exigentelor lor inalte referitoare la calitatea si securitatea alimentelor si la standarde ecologice si de bunastare a animalelor. Daca dorim ca fermierii europeni sa indeplineasca aceste cerinte, societatea trebuie sa fie pregatita sa-i sprijine printr-o politica agricola reformata. Reforma vizeaza tocmai reconcilierea PAC cu preocuparile si ambitiile cetatenilor europeni.

Principiile functionarii si traducerea in practica a PAC au fost stabilite in cadrul unei conferinte ce a reunit in 1958, la Stressa (Italia), ministrii agriculturii din cele sase sari membre.
Trei principii fundamentale stau la baza politicii agricole comune:
a) crearea si mentinerea unei singure piete si a unor preturi comune (o singura piata in care produsele agricole circula liber);
b) respectul notiunii de preferinta comunitara (in comertul agricol se manifesta preferinta pentru marfurile produse in interiorul Comunitatii, cumparatorii de produse necomunitare trebuie sa plateasca un supracost);

c) solidaritatea financiara (statele membre participa impreuna la constituirea resurselor si beneficiaza de finantarea cheltuielilor legate de PAC);Ca orice politica dinamica, si PAC a suferit de-a lungul timpului ajustari si modificari atat in scopul adaptarii la noile circumstante si prioritati cat si datorita evolutiilor pietei si tehnologiilor. Au fost facute eforturi insemnate, in special pentru limitarea productiei excedentare, reducerea costurilor bugetare si impiedicarea prabusirii veniturilor agricole.

Primele masuri de reforma, s-au lovit insa de rigiditatea functionala a sistemului creat de PAC. Sistemul de subventionare, bazat pe garantarea preturilor de productie, a dat nastere la dependente structurale greu de ajustat.Prima modificare a PAC a fost operata in 1979, insa schimbari importante au fost introduse intre 1984 si 1988. Reamintim ca sistemul garantarii preturilor de productie constituia miezul PAC.
Inainte de aplicarea modificarilor mentionate, agricultorii primeau un pret minim pentru produsele lor, chiar daca aceste produse erau excedentare si contribuiau la acumularea stocurilor comunitare de interventie, ce trebuiau ulterior exportate pe piata mondiala apeland la subventii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.