Regimul juridic al concurentei - doctrina, jurisprudenta

Trimis la data: 2009-02-04 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 174 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Marilena Hrusca Dimensiune: 222kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Conceptul de concurenta s-a format si este folosit in orice tip de relatii sociale. ReglemenAZtarile juridice l-au preluat din vocabularul uzual, adaugandu-i unele note disociative, spre a-l adapta particularitatilor vietii economice. Se impune ca atare sa precizam mai intai accepAZtiunea generica a notiunii, in scopul de a-i deslusi ulterior sensul pe care l-a dobandit in relatiile comerciale. In sens general, prin concurenta se intelege o confruntare intre tendinte adverse, care converg spre acelasi scop.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

In plan social deosebim forme extrem de variate ale competitiei. O prima forma este aceea de concurenta vitala, semnificand conflictul interuman in cadrul caruia fiecare ins tinde la conservarea si dezvoltarea proprie. Poate exista, de asemenea, opozitie competitionala intre interesele individuale si sociale, intre drepturi si obligatii, intre manifestari altruiste si egoiste.

In contextul relatiilor interumane, concurenta implica multiple afinitati cu emulatia, fara ca intre cele doua concepte sa existe similitudine. Emulatia, ca dispozitie morala, scria Tudor Vianu, este dorinta de a te intrece pe tine, intrecand pe altul. Dezvoltand aceasta idee, ilustrul profesor arata ca emulatia constituie un fel de prefigurare a luptei vietii (concurenta vitala, amintita anterior), cu deosebirea esentiala ca succesul propriu nu inAZseamna nici infrangerea, anularea, eliminarea aceluia cu care m-am gasit in raport de emulatie. Exista, asadar, in emulatie ceva infinit: "te poti inalta cat de sus prin ea".

Astfel, in invatamant, elevii si studentii, care se gasesc in raport de emuAZlatie nu se ciocnesc, ci efortul lor decurge paralel".
"Viata practica - incheie Tudor Vianu - se desfasoara pe teAZrenul economic sau pe terenul social, in asa fel incat succesul propriu inseamna insuccesul semenului". 2. Notiunea de concurentaIn economia de piata, forma moderna de organizare a activitatii economice, agentii econoAZmici actioneaza in mod liber, pe baza proprietatii private si in concordanta cu legea cererii si ofertei.

Intre agentii economici care produc aceleasi marfuri ori servicii exista o lupta permanenta in scopul atragerii clientelei pentru marfurile si serviciile oferite pe piata.Deci, o componenta intrinseca a economiei de piata o conAZstituie libera competitie, concurenta intre agentii economici. Concurenta este definita ca o confruntare intre agentii ecoAZnomici pentru castigarea si conservarea clientelei, in scopul rentabilizarii propriei activitati.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.