Regimul juridic al desfasurarii activitatilor nucleare

Trimis la data: 2012-11-29
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 62
Nota: 9.59 / 10
Downloads: 0
Autor: sim.simona
Dimensiune: 68kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Contextul national si international in care energetica nucleara romaneasca se dezvolta in prezent este cu totul diferit in raport cu cel existent in anii de inceput si ulterior. Romania are in vedere atat promovarea energiei nucleare si a activitatilor din cadrul ciclului combustibilului nuclear pentru aplicatii pasnice, cat si respectarea cu strictete a cerintelor legislatiei si reglementarilor din domeniul nuclear. Guvernul, prin institutiile specializate, urmareste ca toate activitatile din ciclul combustibilului nuclear sa fie strict reglementate si controlate la cele mai inalte standarde de securitate nucleara si radiologica.

Cursuri similare:

De asemenea, utilizarea surselor de radiatii ionizante in invatamant, cercetare, industrie, aplicatii medicale si in alte domenii este strict reglementata, autorizata si controlata. Se asigura astfel protectia nucleara si radiologica a personalului expus profesional, a populatiei, a mediului si a proprietatii. Energetica nucleara romanesca este in plina dezvoltare si are ca obiective punerea in functiune la Centrala Nucleara de la Cernavoda a U3 in 2012-2013. In septembrie 2005, CNCAN a elaborat strategia nationala in domeniul securitatii nucleare, strategie care prezinta obiectivele clare, modalitatile de atingere a acestor obiective, necesarul de resurse si anticipeaza masurile pentru atingerea si mentinerea unui nivel ridicat de securitate nucleara la nivelul anilor 2013-2015.

Este cunoscut faptul ca riscurile asociate activilatilor nucleare se afla in centrul preocuparilor organismelor guvernamentale, a organismelor si organizatiilor internationale, precum si a publicului. In acest context, unul din criteriile prin care se judeca capabilitatea unei tari de a derula proiecte in sectorul nuclear, in conformitate cu standardele internationale, il constituie pe de o parte, calitatea si consistenta strategiilor guvernamentale din sectorul nuclear, planurile de implementare ritmica a acestora, precum si existenta unui cadru legislativ adecvat si a unui organism puternic si independent pentru reglementarea, autorizarea si controlul activitatilor nucleare.

Strategia Guvernului are in prim plan adoptarea de masuri radicale, deosebit de importante pentru dezvoltarea tarii. Una din directiile principale de actiune o constituie asigurarea resurselor energetice, la nivelul si ritmul impuse de o dezvoltare economica durabila. In acest context, pentru Romania, continuarea dezvoltarii resurselor energetice de natura nucleara se inscrie ca o prioritate de varf in ansamblul masurilor adoptate de Guvern, masuri aflate in derulare in etapa imediat urmatoare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.