Reglementarea preturilor si concurentei

Trimis la data: 2010-10-31
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 15
Nota: 9.82 / 10
Downloads: 0
Autor: Andrei Rautu
Dimensiune: 27kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In cadrul economiei de piata, in situatia fundamentarii deciziilor cu privire la pret, sunt pusi inainte de toate agentii economici, care vand si cumpara marfuri materiale si nemateriale, precum si diferite organisme a statului, insarcinate sa asigure echilibrul economic si financiar la nivel macro. Ori de cate ori formarea libera a preturilor nu este posibila sau recomandata, in luarea deciziilor de pret intervine statul.

Cursuri similare:

Interventia statului in stabilirea, dirijarea si urmarirea evolutiei preturilor este determinata de mai multe situatii sau cerinte economice, si anume: penuria de resurse de materii prime si energie, oferta dificitara la unele produse importante pentru economie si populatie, cu influienta negativa asupra cererii si a nivelului de trai al populatiei, protejarea productiei autohtone de concurenta straina, combaterea unor situatii de monopol sau oligopol, precum si al concurentei neloiale.

Cu cat piata reala este mai indepartata de concurenta perfecta, cu atat necesitatea si eficienta controlului statului, a interventiei lui asupra preturilor este mai mare. In general, interventia statului in domeniul preturilor a fost prezenta in toate timpurile, fiind mai intensa in perioadele de criza economica, declin economic, sau in timp de razboi etc. si mai usoara in perioadele de stabilitate economica. Prin amestecul in procesul formarii preturilor se urmareste asigurarea unei stabilitati economice si protectii sociale, satisfacerea unui minim de cerinte si interese.

Exista doua metode de interventie a statului in materie de pret (figura 3.1). Aceste doua metode nu trebuie sa se neglijeze, ci din contra, sa se completeze, iar eficienta folosirii lor depinde de luarea unor masuri in vederea reglementarii veniturilor consumatorilor.
Metodele reglementarii directe presupun controlul nemijlocit din partea statului asupra nivelului sau a unor elemente structurale a pretului.

Astfel de metode se folosesc pentru sustinerea preturilor produselor agricole si agroalimentare, ale materiilor prime de baza, combustibilului si resurselor energetice. Pretul fixat in mod autoritar de catre stat poate sa apara ca pret maxim, pret minim sau ca pret subventionat. La fel, statul controleaza administrativ preturile prin blocarea lor, prin limitarea nivelului rentabilitatii sau a adaosului comercial
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.