Reglementarea preturilor si concurentei in Republica Moldova

Trimis la data: 2010-11-15
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 16
Nota: 5.86 / 10
Downloads: 0
Autor: Tatiana Anton
Dimensiune: 26kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In cadrul economiei de piata, in situatia fundamentarii deciziilor cu privire la pret, sunt pusi inainte de toate agentii economici, care vand si cumpara marfuri materiale si nemateriale, precum si diferite organisme a statului, insarcinate sa asigure echilibrul economic si financiar la nivel macro. Ori de cate ori formarea libera a preturilor nu este posibila sau recomandata, in luarea deciziilor de pret intervine statul.

Cursuri similare:

Interventia statului in stabilirea, dirijarea si urmarirea evolutiei preturilor este determinata de mai multe situatii sau cerinte economice, si anume: penuria de resurse de materii prime si energie, oferta dificitara la unele produse importante pentru economie si populatie, cu influienta negativa asupra cererii si a nivelului de trai al populatiei, protejarea productiei autohtone de concurenta straina, combaterea unor situatii de monopol sau oligopol, precum si al concurentei neloiale. Cu cat piata reala este mai indepartata de concurenta perfecta, cu atat necesitatea si eficienta controlului statului, a interventiei lui asupra preturilor este mai mare.

In general, interventia statului in domeniul preturilor a fost prezenta in toate timpurile, fiind mai intensa in perioadele de criza economica, declin economic, sau in timp de razboi etc. si mai usoara in perioadele de stabilitate economica. Prin amestecul in procesul formarii preturilor se urmareste asigurarea unei stabilitati economice si protectii sociale, satisfacerea unui minim de cerinte si interese.
Exista doua metode de interventie a statului in materie de pret (figura 3.1).

Aceste doua metode nu trebuie sa se neglijeze, ci din contra, sa se completeze, iar eficienta folosirii lor depinde de luarea unor masuri in vederea reglementarii veniturilor consumatorilor.
Legea R. Moldova nr. 845-XII "Cu privire la antreprenoriat si intreprinderi" specifica ca: intreprinderile au dreptul sa stabileasca de sinestatator preturile (tarifele) la produsele fabricate, lucrarile si serviciile prestate. In afara de agentii economici, competente decizionale privind preturile mai au:

Ministerul Economiei si Comertului contribuie la formarea si stabilirea relatiilor de piata pe baza dezvoltarii concurentei si a reglementarii activitatii monopoliste; exercita controlul asupra respectarii legislatiei antimonopol si altor legi ce contin prevederi referitor la protectia concurentei; promoveaza politica statului in domeniul formarii preturilor si tarifelor; contribuie la asigurarea metodologica si organizatorica a procedeelor de formare si aplicare a preturilor si tarifelor;

participa la realizarea politicii statului in domeniul controlului asupra circulatiei marfurilor strategice; examineaza si prezinta propunerile vizand politica statului in domeniul activitatii investitionale si formarii preturilor; inainteaza propuneri privind modificarea legislatiei cu privire la comert, tarifele si taxele vamale
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.