Regulament privind restituirea TVA in RM

Trimis la data: 2012-10-01
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 19
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: winfast777
Dimensiune: 26kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
4. Dreptul la restituirea TVA din buget se extinde numai asupra subiectilor impozabili, inregistrati ca platitori de TVA, si se realizeaza prin Decizia Comisiei teritoriale privind restituirea TVA de la locul de deservire sau prin Decizia Comisiei Inspectoratului Fiscal Principal de Stat (in continuare - IFPS) privind restituirea TVA contribuabililor deserviti de Directia de administrare a contribuabililor mari (in continuare - DACM).

Cursuri similare:

5. In cazul in care subiectul impozabil nu solicita restituirea sumelor TVA, depasirea sumelor trecute in cont fata de sumele calculate pentru livrarile impozabile efectuate se reflecta ca fiind destinate trecerii in cont pentru perioada ulterioara.

II. MODUL DE SOLICITARE A RESTITUIRII SUMELOR TVA
6. Declararea sumelor TVA spre restituire se efectueaza pentru fiecare perioada fiscala separat, in conformitate cu Modul de completare a Declaratiei privind TVA, aprobat prin Ordinul sefului Inspectoratului Fiscal Principal de Stat nr.128 din 29 iunie 2006 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2006, nr.106-111, art.377).

7. Subiectii impozabili solicita restituirea TVA, adresindu-se la inspectoratele fiscale teritoriale de la locul de deservire prin depunerea cererii de modelul stabilit in anexa nr.1 la prezentul Regulament. In cererea de restituire, subiectul impozabil indica in mod obligatoriu suma TVA solicitata spre restituire. Daca nu este indicata suma solicitata spre restituire, cererea subiectului impozabil nu se examineaza.

III. ACTIUNILE ORGANELOR FISCALE LA SOLICITAREA SUBIECTULUI IMPOZABIL
8. Cererile privind restituirea TVA, primite de catre organele fiscale de stat, sint supuse examinarii doar in cazurile in care subiectul impozabil a depus la organul fiscal declaratia TVA pentru perioada fiscala corespunzatoare.

9. In termen de 3 zile lucratoare de la data primirii cererii privind restituirea TVA, organul fiscal este obligat sa adopte decizia privind metoda de realizare a restituirii, bazindu-se pe criteriile de risc, stipulate la punctul 10 din prezentul Regulament.
10. Cazul de restituire a TVA poate fi examinat si pe marginea lui poate fi adoptata decizia fara efectuarea controlului tematic, daca simultan se respecta urmatoarele cerinte:

1) subiectul impozabil desfasoara activitatea cel putin 2 ani;
2) subiectul impozabil a beneficiat de restituirea TVA cel putin de doua ori si de la data ultimei restituirii TVA a trecut cel mult 1 an calendaristic;
3) in cadrul ultimului control tematic privind restituirea TVA suma impozitului spre restituire, confirmata de catre organul fiscal, corespunde sumei declarate de catre platitor;
4) in cadrul ultimului control fiscal sumele impozitelor, taxelor, contributiilor de asigurari sociale de stat obligatorii si primelor de asigurare obligatorie de asistenta medicala calculate de organul fiscal nu depaseau 1% din valoarea totala a livrarilor efectuate in perioadele fiscale controlate.

11. Sumele TVA restituite subiectilor impozabili in modul stabilit la punctul 10 din prezentul Regulament sint supuse de catre organul fiscal controlului tematic cel putin o data pe an.
12. In cazul in care subiectul impozabil care a depus cererea nu satisface conditiile stabilite la punctul 10 din prezentul Regulament, organul fiscal de stat in baza cererii receptionate privind restituirea TVA initiaza controlul tematic.

13. Conform cererilor subiectilor impozabili de restituire a TVA, care au filiale sau alte asemenea unitati fara statut de persoana juridica, organele fiscale sint obligate:
1) sa solicite inspectoratelor fiscale teritoriale, in raza carora functioneaza subunitatile respective, verificarea documentelor prevazute si sa transmita actele de control solicitantului;
2) sa examineze, in baza verificarilor, efectuate in cadrul unitatii centrale, si a generalizarii actelor de control, transmise de inspectoratele fiscale teritoriale, in raza carora functioneaza subunitatile unitatii centrale, cererile de restituire a sumei TVA, conform legislatiei in vigoare.

14. In cazul in care, in urma controlului, organele de control propun aprobarea restituirii partiale a TVA sau necesitatea respingerii cererii, in actul de control intocmit se specifica motivele intemeiate, cu adoptarea deciziei corespunzatoare.
15. Termenul de restituire a TVA, stabilit prin art.101 si art.1011 din Codul fiscal, se determina incepind cu ultima zi a lunii care urmeaza dupa incheierea perioadei fiscale pentru care se solicita restituirea. Daca se solicita restituirea TVA pentru perioadele anterioare, dar nu pentru ultima perioada fiscala, pentru care au fost prezentate declaratiile privind TVA, termenul de restituire este de 45 zile din data depunerii cererii si a documentelor confirmative.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.