Relatia sociologiei economice cu stiintele socio-umane si societatea civila

Trimis la data: 2010-06-17 Materia: Sociologie Nivel: Facultate Pagini: 16 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Cristi_S Dimensiune: 48kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Sistemele teoretice din sociologia economica pot fi clasificate in: a)sisteme in care variabilele economice sunt independente, generatoare de forme si relatii sociale (vezi lucrarile si studiile unor economisti si sociologi, precum Karl Marx, Werner Sombart, Vilfredo Pareto, Max Weber, Talcott Parsons, Henri H. Stahl); b) sisteme in care variabilele economice sunt dependente, economia find produsa de structuri: sociale, studiate dintr-o anumita perspectiva (de exemplu, sociologismul lui Emile Durkheim); biologice (organicismul lui Herber Spencer) sau geoclimatice (antropogeografismul).

Cu peste trei decenii in urma, sociologul german Kurt Braureuther sublinia in studiul sau esential, "Economia si sociologia", ca "nimeni nu se indoieste de necesitatea elaborarii unor legaturi teoretice mai profunde intre economie si sociologie", fapt care "va mai constitui catava vreme o sarcina" . Astfel, este pe deplin demonstrata legatura interdisciplinara dintre economie si sociologie, careia "ii revine un rol important, in special atunci cand trebuie rezolvate probleme ale intregii societati, legatura generala sociala dintre multe probleme sociale de amanunt fiind mai stransa decat s-ar parea adesea la abordarea unor probleme noi.

Conceptia prea ingusta a aspectelor economice ale intregii societati duce foarte usor la pierderea din vedere a inlantuirii evidente dintre problemele economice si cele sociologice. Cunoasterea faptului ca o multime de probleme sociologice sunt, in ultima instanta, determinante din punct de vedere economic, permite o delimitare mai exacta a problematicii sociologice. Relevarea legaturilor economice si sociologice din cadrul teoriei, permite o tratare sociologica mai consecventa a problemelor vietii economice a societatii in interesul utilitatii practice-economice nemijlocite.

Includerea problemelor de utilitate practica-economica nemijlocita nu numai ca nu impiedica, ci, stimuleaza cercetarea sociologica fundamentala".Psihologia studiaza relatia individului cu sine insasi, economia - relatiile economice din societate, iar ramura de granita constituita din acestea - psihologia economica, are ca obiect de studiu comportamentul economic al indivizilor. In 1895, un psiholog francez clasic, Gustave le Bon punea bazele teoriei despre comportamentul social, in lucrarea sa, tradusa abia dupa cca 100 de ani la noi, "Psihologia multimilor", una din primele lucrari de psihologie sociala.

Prima lucrare de psihologie economica, intitulata "Psychologie economique", care a aparut la Paris, in Editura Alcan, in doua volume in 1902, o datoram celebrului psiholog francez, Gabriel Tarde. In 1918, intr-o exegeza asupra aceleiasi discipline , un alt psiholog francez nota: "Miscarea psihologica trebuie sa modifice tendintele, metodele si chiar obiectul insusi al stiintei economice. Economia inceteaza tot mai mult sa fie o stiinta obiectiva a avutiei si devine studiul directiilor activitatii oamenilor pentru realizarea reciproca a cerintelor lor".

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.