Relatii Valutare

Trimis la data: 2010-08-17
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.85 / 10
Downloads: 17
Autor: Marina Nicostea
Dimensiune: 13kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Trata
Trata reprezinta un ordin scris neconditionat de plata prin care emitentul cere unei alte persoane sa plateasca suma de bani prevazuta in inscris, in favoarea unui beneficiar.Partile implicate in derularea tratei sunt:a)tragatorul sau emitentul tratei(de regula este vanzatorul sau exportatorul)b)trasul-persoana careia i se cere sa faca plata c)beneficiarul este cel caruia i se plateste trata

Cursuri similare:

Principalele elemente ale unei trate sunt:
-denumirea de trata tiparita in limba de emisiune
-ordinul neconditionat de plata ce se regaseste prin folosirea unor expresii ca,, platiti" sau ,,veti plati"
-suma de plata ce apare atat in cifre cat si in litere.In caz de diferenta intre acestea se va plati in mod obligatoriu suma in litere.

In situatia in care apar mai multe sume pe trata se va plati suma cea mai mica
-date legate de tragator sau emitent
-date privind trasul sau platitorul
-date privind beneficiarul
-data si locul emiterii tratei
-scadenta-termenul de valabilitate,care poate fi scadenta la vedere(la prezentare)aceasta ce presupune plata sumei inscrise pe trata atunci cand beneficiarul o prezinta la plata .Termenul maxim pentru plata va fi acea zi.

Alt tip de scadenta este cea la o anumita data calendaristica
Scadenta la un anumit numar de zile de la emitere
Scadenta la un anumit numar de zile de la prezentare
-acceptarea tratei-aceasta reprezinta formalitatea prin care trasul se obliga sa plateasca suma de bani prevazuta in trata.Acesta semneaza(si stampileaza)trata in locuri sau pe pozitia unde apare cuvantul ,,acceptat"
-domicilierea-reprezinta locul unde trata trebuie prezentata la plata.Acesta poate fi sediul trasului sau banca beneficiarului
Din punct de vedere al modului in care este implicat beneficiarul putem avea trate nominative, la ordin .Pot exista teoretic cele la purtator

Principalele operatiuni care se pot face cu trata sunt :
a)avalizarea-aceasta este operatiunea prein care o terta parte de obicei o banca , se angajeaza ca va plati suma inscrisa pe trata in cazul in care trasul nu isi indeplineste obligatia de plata.Banca poate de ,,avalul" in favoarea tragatorului , trasului sau chiar a beneficiarului.

b)andosarea(girul)-operatiunea prin care beneficiarul initial al tratei o transmite unui nou beneficiar ce poate incasa suma inscrisa pe trata la scadenta acesteia
c)scontarea-operatiunea prin care trata este preluata de catre o banca ce plateste beneficiarului suma inscrisa pe document, mai putin o dobanda(taxa de scont) calculata pentru timpul ramas pana la scadenta.

Un caz special al tratei il constituie trata de complezenta ce apare in situatia in care o firma (A)nu dispune de fondurile necesare pentru a-si achita datoriile si se intelege cu o alta firma(B) sa emita o trata din pozitia de tragator(A) in care cealalta firma este tras(B).Cu aceasta trata firma urmand sa intre in posesia banilor prin scontare sau sa isi achite datoriile prin andosare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.