Relatiile de compunere a vitezelor in mecanica relativista

Trimis la data: 2015-01-22 Materia: Fizica Nivel: Facultate Pagini: 10 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: aleandrududuman Dimensiune: 66kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Presupunem 2 sisteme de referinta inertiele S imobil si S' in miscare rectilinie si uniforma fata de S cu viteza foarte mare de-a lungul axei Ox comune (fig. 2.9). Consideram ca viteza unui punct material P fata de S' este , orientata ca in fig. 2.9, si are componentele cunoscute. Marimea vitezei punctului material fata de S' va fi:
Problema care se pune este sa determinam componentele vitezei punctului material fata de S si marimea vitezei punctului material u fata de S.

Consta in variatia frecventei unui semnal luminos, detectat de un receptor, cand receptorul, sursa sau ambele sunt in miscare cu viteza foarte mare. In cazul in care directia de propagare a luminii coincide cu directia de miscare, efectul Doppler se numeste longitudinal (cazul pe care il studiem noi aici), iar in cazul in care directia de propagare a luminii este perpendiculara pe directia de miscare, efectul Doppler relativist se numeste transversal.

Presupunem ca un receptor se gaseste in originea sistemului de referinta inertial S, iar sursa de lumina, in originea sistemului de referinta inertial mobil S' care se deplaseaza rectiliniu si uniform fata de S cu viteza foarte mare- fig. 2.10, de-a lungul axei Ox comune.Sursa P a carei frecventa este νP emite un semnal luminos in intervalul de timp masurat cu un ceas din S'.
Durata emisiei, masurata cu un ceas din S este , unde t1 reprezinta momentul inceperii emisiei fata de S si t2 momentul sfarsitului emisiei fata de S. Deoarece semnalul a fost emis din acelasi loc fata de S',

Deoarece, in general, frecventa reprezinta numarul de oscilatii efectuate in intervalul de timp ( ), numarul de oscilatii emise de sursa in intervalul de timp va fi:Datorita faptului ca sursa este in miscare fata de receptor, momentele i1 si i2 corespunzatoare inceputului si sfarsitului receptiei difera de t1 si t2. In cazul in care sursa de lumina se indeparteaza de receptor:

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.