Relatiile diplomatice

Trimis la data: 2010-07-13
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 8.45 / 10
Downloads: 181
Autor: Adina Stanescu
Dimensiune: 21kb
Voturi: 15
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Relatiile diplomatice sunt forma normala de contact permanent si oficial intre statele suverane.Relatiile permanente si oficiale cu caracter A© quasi-diplomatic A>>, in sensul ca pot fi asimilate relatiilor diplomatice, se pot stabili si intre statele suverane si alte entitati cu personalitate juridica internationala, precum si intre aceste entitati.Fiecare stat suveran, independent si recunoscut, are dreptul de a trimite reprezentanti diplomatici in alte state, ceea ce se numeste dreptul de legatie A© activ A>> si sa primeasca reprezentanti diplomatici ai altor state sau dreptul de legatie A© pasiv A>>.
Trebuie precizat ca dreptul unui stat de a trimite un reprezentant diplomatic trebuie distins de imprejurarea ca acel reprezentant sa fie si efectiv primit de statul in care este trimis, dat fiind ca nici un stat nu este obligat sa primeasca un reprezentant diplomatic. Dreptul de a trimite un reprezentant diplomatic este subordonat consimtamantului statului in care acesta este trimis.

Pe de alta parte, nici un stat nu este obligat sa trimita reprezentanti diplomatici, astfel incat exercitarea dreptului de legatie este discretionara. In practica insa, statele primesc si trimit reprezentanti diplomatici in cat mai multe state.

A)Stabilirea relatiilor diplomatice
Stabilirea relatiilor diplomatice este una din formele prin care statele isi manifesta dorinta de a dezvolta colaborarea intre ele si de a contribui astfel la mentinerea si consolidarea pacii mondiale, in cadrul unei ordini internationale menite sa satisfaca tot mai adecvat aspiratiile de progres si bunastare ale tuturor popoarelor.
Existenta relatiilor diplomatice exprima starea normala a raporturilor dintre doua state. Ca atare, relatiile diplomatice se stabilesc pe perioade nedefinite in timp.

Stabilirea de relatii diplomatice se face, asa cum se precizeaza si in articolul 2 al Conventiei de la Viena din 1961 cu privire la relatiile diplomatice, prin consimtamant reciproc.
Pentru a se ajunge la stabilirea de relatii diplomatice, este nevoie sa fie indeplinite doua categorii de premise :

Premise politice. Motivatia luarii deciziei de stabilire a relatiilor diplomatice poate fi diversa :un interes politic, cum ar fi spre exemplu apartenenta ambelor state, inainte de independenta, la aceeasi entitate politica, dezvoltarea de-a lungul istoriei a unor relatii speciale, apartenenta la aceeasi zona geografica, similitudinea regimurilor politice;interese de natura sociologica - ratiuni culturale, precum afinitatile de limba, religie sau ideologie, sau ratiuni etnice, cum ar fi prezenta semnificativa a unor grupuri de cetateni de aceeasi etnie intr-un alt stat, sau alte ratiuni din aceeasi categorie.

Interese economice, care in momentul de fata, constituie un motiv puternic pentru stabilirea de relatii diplomatice, in ideea de a favoriza deschiderea de noi piete pentru produsele proprii sau de a diversifica sursele de aprovizionare cu diverse materii si produse necesare pietei proprii.

Intotdeauna insa, oricare ar fi motivatia, actul stabilirii relatiilor diplomatice raspunde unui interes comun. Un stat nu poate fi fortat sa stabileasca relatii diplomatice cu un alt stat, impotriva vointei sale.
Cu toate aceste premise - necesitatea consimtamantului reciproc si imposibilitatea obligarii la exercitarea dreptului de legatie

Unii juristi sunt de parere ca, in cazul in care un stat refuza in mod sistematic sa stabileasca relatii diplomatice cu alte state, sau cu anumite alte state - spre exemplu, Arabia Saudita a refuzat in mod sistematic sa stabileasca relatii cu fostele state socialiste - o asemenea atitudine trebuie considerata ca fiind A© contrara principiilor fundamentale ale Dreptului International si, in particular,

Dispozitiilor Cartei ONU A>>, dat fiind ca aceasta impune statelor membre obligatia juridica de a dezvolta intre ele relatii prietenesti si de a realiza cooperarea internationala, precum si obligatia reglementarii pe cale pasnica a diferendelor internationale, ceea ce nu se poate face in mod efectiv fara stabilirea de misiuni diplomatice si consulare.

Premise juridice. Entitatile care stabilesc relatii diplomatice trebuie sa indeplineasca un numar de exigente cu caracter juridic :
sa aiba personalitate juridica internationala.

In regula generala, relatiile diplomatice se stabilesc intre state suverane, recunoscute ca atare, care sunt subiecte de drept international.Sunt insa si alte tipuri de subiecte cu personalitate juridica internationala, deci care pot exercita drepturi si contracta obligatii in plan international, altele decat statele suverane, si care, in anumite situatii, pot stabili relatii diplomatice sau A© quasi - diplomatice A>>:

Au existat pana de curand entitati care posedau o baza teritoriala si care se bucurau de o personalitate juridica internationala limitata sau partiala, cum au fost protectoratele, unele state dependendente de Coroana britanica sau anumite state federale, cum au fost unele republici din componenta fostei Uniuni Sovietice. Acestea nu erau state suverane si independente si, totusi, au putut intra, in anumite situatii, cu anumite tari sau organizatii internationale in relatii diplomatice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.