Relatiile plantelor lemnoase ornamentale cu factorii ecologici si de cultura

Trimis la data: 2010-09-11
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Diana Vantur
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Complexul factorilor ecologici care relationeaza cu plantele lemnoase ornamentale cuprinde urmatoarele 3 tipuri de factori:
-Factori de mediu fizico - geografici, care pot fi :
-Factori climatici: caldura, lumina, precipitatiile, umiditatea atmosferica, vantul, compozitia atmosferica s.a.
-Factorii edafici: humusul, elementele minerale, apa, aerul din sol, reactia solului, consistenta, textura si permeabilitatea solului s.a.
-Factorii geomorfologici: altitudinea, relieful si microrelieful, expozitia si panta.
-Factorii biotici, care pot fi :
-Vegetatia: vegetatia lemnoasa, vegetatia erbacee, plantele inferioare si microflora.
-Fauna: mamifere, pasari, insecte si microfauna

Cursuri similare:

Relatiile plantelor lemnoase ornamentale cu factorii climatici
Caldura. Dintre factorii climatici, caldura si umiditatea au un rol determinant in viata arborilor si arbustilor ornamentali, conditionand posibilitatea de cultura in diverse zone climatice.Cerintele fata de caldura ale speciilor lemnoase ornamentale se exprima prin adaptarea la un anumit regim de caldura atat in perioada de vegetatie cat si in timpul repaosului vegetativ.

De asemenea, temperaturile minime, durata si dispozitia acestora in timpul anului constituie un factor limitativ pentru cultura anumitor specii in diferite zone ale tarii. Temperaturile foarte scazute din timpul iernii afecteaza speciile mai sensibile, reducandu-le vitalitatea prin degerarea ramurilor slab lemnificate, aparitia de plagi pe scoarta, deshidratarea pana la efecte extreme, toate acestea ducand la moartea plantelor.

Rezistenta speciilor lemnoase la temperaturi scazute in timpul iernii este, in general, corelata cu o intrare mai timpurie in vegetatie (de exemplu la alun, mesteacan, pin s.a.).Efecte distructive au si ingheturile timpurii de toamna, care provoaca degerarea lastarilor insuficient lemnificati, in special la speciile care au nevoie de veri lungi si calduroase pentru a-si putea termina perioada de vegetatie (de exemplu la Paulownia, Amorpha, Maclura s.a.).

Caldurile excesive ale verii devin nefavorabile numai in conditiile unei secete prelungite, prin intensificarea proceselor de evapo-transpiratie.Adaptarea speciilor la un anumit nivel de caldura se manifesta prin cerintele fata de durata si nivelul temperaturilor pozitive.Astfel, molidul necesita cel putin 130 de zile cu temperaturi medii de peste 10 AsC iar stejarul pufos peste 180 de zile cu temperaturi de peste 10 AsC.Dupa pretentiile fata de caldura, speciile lemnoase ornamentale se grupeaza astfel:

1.Specii termofile (cu exigente mari fata de caldura), cum ar fi : criptomeria, castanul bun, arborele Iudei, scumpia, salcia japoneza, ilexul, magnoliile, paulovnia s.a.
2.Specii subtermofile (cu exigente fata de caldura dar care se pot adapta si la temparaturi mai scazute), cum ar fi : tuia gigantica, cenusarul, amorfa, catalpa, alunul turcesc, gladita, hibiscusul, arborele lalea, plopul negru, salcamul, salcamul japonez, catina rosie, glicina s.a.

3.Specii mezoterme (cu exigente medii fata de caldura) si anume: bradul argintiu, ienuparul de Virginia, duglasul, pinul strob, tisa, castanul porcesc, frasinul, caprifoiul tatarasc, platanul, teiul cu frunza mica .
4.Specii oligoterme (cu exigente reduse fata de caldura) cum ar fi : ienuparul comun, molidul, ienuparul comun, aninul, plopul tremurator, scorusul, socul, gorunul, fagul,carpenul s.a.
5.Specii euriterme (neexigente fata de caldura, suportand chiar si variatiile termice), si anume : pinul de padure, tuia occidentala, mesteacanul, catina alba, darmozul s.a.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.