Relieful eolian si resursa turistica

Trimis la data: 2010-03-17
Materia: Geografie
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.95 / 10
Downloads: 0
Autor: Gina_T
Dimensiune: 510kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Desi actiunea vantului este prezenta pe toata suprafata scoartei terestre, eficacitatea modelarii este conditionata de prezenta unor depozite mobile, friabile cu diametru mic, apoi covor vegetal rar sau lipsa acestora. Din punct de vedere dinamic dezvoltarea regiunilor uscate sau aride este conditionata de temperatura si precipitatii (In general sub 250 mm/an).

Cursuri similare:

Formele de acumulare sunt reprezentate de campuri nisipoase numite "erguri" in Sahara, "nefud" in Arabia si "kum" in Asia. In general aceste suprafete nisipoase prezinta ondulatii numite dune. Dunele reprezinta acumulari mari de nisip, cu lungimea bazei intre 10 si
500 m, conturate in morfologia zonelor desertice ca ondulatii.

Crestele lor, adeseatransversale si rectilinii pe directia vantului ("dune transversale"), se pot curba,
devenind semilunare (barchane) sau pot evolua paralele cu directia vantului ("dunelongitudinale").
Dunele transversale sunt situate perpendicular pe directia vantului, prezentand un flanc usor inclinat pe directia de deplasare a acestuia si un flanc abrupt, opus directiei de deplasare; daca sunt arcuite constituie barcane.

Dunele parabolice se formeaza datorita unor rafale puternice de vant, in sectoare litorale.
Dunele longitudinale se datoreaza unor vanturi poarte puternice in acest caz se trece de la duna transversala la cea longitudinala.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.