Reproiectarea sistemului informational

Trimis la data: 2010-05-15
Materia: Comunicare
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 9.93 / 10
Downloads: 0
Autor: Clara Turcu
Dimensiune: 26kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Proiectarea/reproiectarea managementului organizatiei este un demers pe cat de complex, pe atat de important in etapa actuala de profunde transformari economice, sociale ori manageriale.
Un astfel de demers nu poate fi realizat decat pe baze metodologice riguroase, generatoare de eficienta si eficacitate in management si in plan economic. Fara a intra in detalii, evidentiem faptul ca, in contextul metodologiilor manageriale, proiectarea sau reproiectarea sistemului informational ocupa un loc important.

Cursuri similare:

Sistemul informational constituie, in raport cu sistemul managerial, un subsistem, fiind o componenta a acestuia. Ratiunea existentei sistemului informational in firma o reprezinta asiAZgurarea informatiilor necesare pentru derularea eficienta atat a proceselor de management, cat si a celor de executie. In consecinta, in conceperea sau rationalizarea sistemului informational, obiectivele si cerintele sale specifice trebuie sa reflecte obiectivele fundamentale, derivate, specifice si individuale ale respectivei organizatii.

Aceasta implica studierea strategiei, politicilor si documentelor organizationale ale organizatiei, discutii si analize comune cu managerii, principalii beneficiari ai sistemului informational. Numai ulterior este recomandabil ca informaticienii sa treaca la stabilirea elementelor structurale si functionale ale sistemului informational.
5.1.1.2. Corelarea stransa a sistemului informational cu sistemul decizional si cu organizarea structurala a organizatiei

Continuarea fireasca a precedentului, acest principiu exprima necesitatea armonizarii structurale si functionale a sistemului informational cu celelalte componente majore ale sistemului de management. Pe plan constructiv sistemul informational trebuie corelat in special cu structura organizatorica, avandu-se in vedere mai ales utilizarea subdiviziunilor organizatorice ale organizatiei, indeosebi posturile si relatiile organizatorice, pentru culegerea, inregistrarea, transmiterea si prelucrarea informatiilor.

Practica firmelor moderne releva ca atat realizarea unei structuri organizatorice si cat unui sistem informational rational impune conceperea sau perfectionarea lor concomitenta. In proiectarea structurii este necesar sa se tina seama ca fiecare post reprezinta si un emitator si un receptor de informatii, ca relatiile organizatorice sunt concomitente si circuite informationale etc. Din punct de vedere functional, sistemul informational este necesar sa se armonizeze indeosebi cu sistemul decizional, astfel incat continutul informatiilor si caracteristicile dimensionale ale fluxurilor informationale sa reflecte necesitatile specifice adoptarii de decizii rationale de catre fiecare manager.

Necesitatea armonizarii componentelor sistemului informational cu componentele sistemului decizional decurge din functia decizionala a informatiilor.5.1.1.3. Realizarea unitatii metodologice a tratarii informatiilor In vederea asigurarii compatibilitatii intre toate componentele sistemului infor-matioAZnal, a crearii premiselor integrarii depline a informatiilor pe verticala sistemului de maAZnagement, este necesar ca modul de culegere si prelucrare a informatiilor sa fie unitar din punct de vedere metodologic si sa se bazeze pe codificarea informatiilor.

O asemenea abordare confera sistemului informational un plus de riguAZrozitate, faciliteaza schimbarile in structura si functionalitatea sa, precum si controlul manaAZgementului asupra functionarii sale. Un alt avantaj sensibil al unitatii metodologice a tratarii informatiilor il reprezinta usurarea trecerii la prelucrarea automata a datelor, iar in cazul existentei sale, faciliteaza extinderea folosirii computerelor si a aplicatiilor informaAZtice. De retinut ca implementarea acestui principiu implica apelarea la serviciile unor informaticieni pe tot parcursul procesului de concepere sau perfectionare a sistemului informational.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.