Responsabilitatea sociala a firmelor

Trimis la data: 2010-05-14
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 24
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: AnaMaria_M
Dimensiune: 105kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In esenta, responsabilitatea sociala desemneaza o atitudine a companiei fata de societate prin care obtinerea succesului se realizeaza prin respectarea legii, prin asumarea unui comportament etic, prin acordarea unei atentii deosebite mediului inconjurator si prin luarea in considerare a nevoilor si intereselor tuturor stakeholderilor. Uniunea Europeana defiAZneste responsabilitatea sociala drept "un concept prin interAZmediul caruia o companie integreaza in mod voluntar preocuparile fata de problemele sociale si cele de mediu, in operatiunile de afaceri si in interactiunea cu stakeholderii".

Cursuri similare:

Consiliul Mondial al Companiilor pentru Dezvoltare Durabila propune o alta definitie: "Responsabilitatea sociala a companiilor este angajamentul continuu asumat de catre companii de a avea un comportament etic si de a contribui la dezvoltarea economica, imbunatatind, in acelasi timp, calitatea vietii angajatilor si a familiilor acestora, a comunitatilor locale si a societatii in general.

"Ideea de baza a specialistilor in etica ce abordeaza afacerile dintr-o perspectiva largita este aceea ca toti membrii societatii au diferite nevoi materiale, pe care trebuie sa le satisfaca sistemul economic, prin activitati de productie, prestari de servicii, distributie, repartitie etc. Pentru ca oamenii au nevoie de hrana exista agricultura si industria alimentara; pentru ca oamenii au nevoie de imbracaminte exista industria textila; pentru ca oamenii au nevoie de locuinte exista industria de constructii etc.

Afacerile nu reprezinta singurul mod posibil in care pot fi satisfacute aceste nevoi materiale. Ele s-au impus, o data cu ascensiunea capitalismului, ca fiind, cel putin pana in momentul de fata, solutia cea mai eficienta de a sustine o crestere economica rapida si constanta (desi nu lipsita de crize si perioade mai dificile), o sporire a eficientei economice, a calitatii si varietatii produselor si serviciilor, o scadere relativa sau absoluta a preturilor etc.

Esential este faptul ca nu societatea exista pentru ca oamenii de afaceri sa profite de pe urma ei, ci, dimpotriva, afacerile exista pentru a satisface nevoile sociale.Fara nevoile de consum ale populatiei, n-ar exista afaceri de nici un fel. Ca o firma sau alta merge bine sau prost, in functie de management si de conjuncturi, este un lucru de inteles.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.