Responsabilizarea corporativa eco-sociala prin auditul de mediu

Trimis la data: 2010-11-27
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 18
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Ionut_S
Dimensiune: 99kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
La nivel mondial, preocuparile privind dezvoltarea sustenabila s-au concretizat in ultimul deceniu printr-o crestere exponentiala a increderii entitatilor in sistemele de auditare a impactului asupra mediului si performantei de mediu, fundamentate pe informatiile furnizate de contabilitatea verde, ca avantaj competitiv in pozitionarea strategica.
In 1993, Consiliul Uniunii Europene a adoptat hotararea nr. 1836/93, conform careia entitatile din sectorul industrial pot adera voluntar la sistemul de management si audit de mediu.

Cursuri similare:

In ultimii zece ani, peste 88.000 de organizatii din intreaga lume si-au aliniat sistemele de management al mediului la standardul international ISO 14001, care prevede auditarea externa de mediu, ca o conditie de certificare a activitatii. Extinzand cadrul acestuia, multe entitati au implementat audit intern de mediu si apeleaza in prezent la ambele sisteme de auditare.

Actuala conjunctura mondiala a determinat preocupari constante ale mediului academic si de afaceri pentru problemele de mediu.
Parker (2005) a realizat o retrospectiva asupra cercetarilor privind responsabilitatea sociala si de mediu publicate in perioada 1988-2003 in reviste de contabilitate interdisciplinara recunoscute. Au fost inventariate 233 de articole cu acest subiect, din care 66% trateaza numai probleme de mediu.

In urma acestei analize, cercetatorul a ajuns la concluzia ca, desi mediul academic recunoaste responsabilizarea fata de mediu ca pe un important domeniu de cercetare, auditul de mediu este un camp putin cercetat si cu atat mai putin aprofundat si implementat de catre entitati, sub aspectele asociate diferitelor practici de auditare a impactului si performantei de mediu. Darnall et al. (2009), in articolul Perceived stakeholder influences and organizations' use of environmental audits au ajuns la concluzia ca acceptarea si intelegerea acestor aspecte sunt importante din cel putin doua motive:

In anii '70, in Statele Unite ale Americii au aparut primele incercari de auditare a mediului inconjurator, ca suport, furnizor si "beneficiar" al activitatii entitatilor industriale. Auditul de mediu s-a dezvoltat din ratiuni de reducere a costurilor de remediere si a penalizarilor recunoscute in cazul accidentelor industriale cu impact asupra mediului si omului, precum si din cerinta de a gestiona impactul si performanta de mediu.

Paradoxal, contabilitatea verde, principalul furnizor de informatii financiar-contabile din zona sociala si de mediu, s-a dezvoltat conceptual si practic in China si in tarile dezvoltate ale Europei. In SUA, preocuparile pentru o contabilitate de mediu au aparut in 1992, sub presiunea stakeholderilor externi interesati de prevenirea poluarii, dar convinsi ca managerii nu vor actiona in aceasta directie decat daca vor constata ca beneficiile financiare si sociale obtinute prin protectia mediului sunt mai mari decat costurile implicate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.