Resursele intreprinderii

Trimis la data: 2010-09-14
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 21
Nota: 5.84 / 10
Downloads: 183
Autor: Popovici Adriana
Dimensiune: 46kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Resursele intreprinderii se concretizeaza in potentialul material, financiar, uman si informational de care aceasta dispune la un anumit moment si sunt reprezentate de :Resurse materiale : reprezinta componentele fizice ale capitalului unei intreprinderi, care cuprind la randul lor cladirile, utilajele si echipamentele de productie, materiile prime si materialele si resursele energetice.Resursele financiare : inglobeaza potentialul intreprinderii sub forma mijloacelor banesti.Resursele umane : reprezinta salariatii intreprinderii, resursele active, creatoare ale unei intreprinderi.

Cursuri similare:

Prin resurse energetice se intelege cantitatea de energie care poate fi utilizata/exploatata intr-o anumita perioada de timp, prin folosirea unor surse energetice. Sursa energetica reprezinta orice purtator de energie sub forma concentrata.

Figura 5-2 prezinta o clasificare a surselor de energie - neregenerabile (clasice/fosile) care sunt prin natura lor epuizabile si regenerabile - potential nelimitat.Utilizarea lor rationala produce trei efecte importante. Astfel, la nivelul intreprinderii determina reducerea costurilor de productie si diminuarea impactului asupra economiei nationale, in ceea ce priveste cererea de resurse energetice, in special cele fosile fiind un domeniu extrem de sensibil.

In tarile UE exista o sensibilizare a populatiei si a mediului de afaceri cu privire la importanta recuperarii si reciclarii de resurse materiale, precum si a unor programe care vizeaza cresterea eficientei energetice. Prin diferitele sale programe, UE sustine dezvoltarea unor metode care vor conduce la o mai mare eficienta energetica, dezvoltarea unor noi tehnologii pentru exploatarea combustibililor fosili, cu efecte reduse asupra mediului inconjurator precum si dezvoltarea energiei din surse regenerabile: biomasa, celule fotovoltactive, pile de combustie, utilizarea hidrogenului, a metanolului etc.

Toate actele normative adoptate in acest domeniu de tarile UE au in comun cateva elemente :economia de energie este conceputa ca o sursa importanta de energie, care inscrie in acelasi timp printre cele mai eficiente masuri de reducere a poluarii;alocarea unor sume importante pentru activitati de cercetare-dezvoltare;introducerea masurilor de utilizare eficienta a energiei;existenta unei structuri organizatorice nationale care concepe si aplica programe coerente de conservare a energiei.

Cladirile, elemente ale capitalului fix, participa la mai multe cicluri de productie si isi transmit valoarea asupra produselor/serviciilor in mod repetat. Recuperarea valorii transmise se realizeaza prin amortizare.

Sub denumirea de utilaje de productie sunt grupate intr-o intreprindere masinile, instalatiile, mijloacele de transport, uneltele, aparatele, echipamentele si accesoriile destinate realizarii procesului de productie. Ele participa, la fel ca si cladirile la mai multe cicluri de productie, iar recuperarea valorii se realizeaza prin amortizare.

Utilajele pot fi specializate , destinate realizarii in mod repetat a unor operatii tehnologice sau procese pentru o gama redusa de produse, si universale, care executa operatii tehnologice sau procese pentru o mare varietate de produse.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.