Retardul mental

Trimis la data: 2010-09-08 Materia: Psihologie Nivel: Facultate Pagini: 12 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Ionut Laurescu Dimensiune: 34kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Retardul mental se defineste ca o functionare intelectuala generala semnificativ sub medie, care a inceput in timpul perioadei de dezvoltare si se asociaza cu o deficienta a comportamentului adaptativ (Asociatia Americana pentru Deficienta Mintala/AAMD). Prezentare clinica (criterii de diagnostic conform DSM-IV): A. Functionare intelectuala semnificativ sub medie (un QI de aproximativ 70 sau mai putin inregistrat la un test individual).
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Persoanele cu retard mental usor reprezinta cel mai mare grup dintre persoanele cu retard mental (85%). Infatisarea nu prezinta mari modificari si deficitele motorii sau senzoriale sun greu sesizabile. Multi pot termina scoala generala, unii chiar ajung la liceu. Ca adulti, majoritatea au loc de munca, familii, dar intampina dificultati in rezolvarea unor probleme de viata mai complexe. Capacitatile de limbaj si comportamentul social sunt mai putin dezvoltate, dar marea majoritate reusesc sa traiasca independent.

2. Retardul mental moderat (varsta mentala 6-9 ani)
Apare la 10% dintre persoanele cu retard mental. Se asociaza frecvent cu probleme neurologice, motorii, de locomotie. Persoanele pot invata sa comunice si sa se autoingrijeasca, dar sub supraveghere. Ca adulti pot desfasura o activitate rutiniera.3. Retardul mental sever (varsta mentala 3-6 ani) Apare la 3-4% din populatia cu retard mental. Dezvoltarea este foarte lenta in perioada prescolara. Chiar si la maturitate majoritatea persoanelor au nevoie de o supraveghere atenta si ingrjirie specializata. Deficitul de limbaj si cel motor sunt evidente si ireversibile.

4. Retardul mental profund (varsta mentala sub 3 ani)
Apare la mai putin de 1% dintre persoanele cu retard mental. Implica multiple deficite cognitive, motorii, de comunicare. Deteriorarea senzorio-motorie se observa usor inca din copilarie. Persoanele au nevoie de o instruire intensiva pentru a fi in stare sa desfasoare independent chiar si cele mai rutiniere activitati de autoingrijire. Marea majoritate au cauza organice pentru intarzierea mentala si necesita ingrjire pe parcursul intregii vieti.
Epidemiologie, comorbiditate, prognostic

Aproximativ 1-3% din populatia generala sufera de retard mental de diverse forme. Retardul mental apare intr-o relatie de comorbiditate (asociere cu alte tulburari) cu urmatoarele forme de patologie: tulburare de hiperactivitate si deficit de atentie (AD/HD), tulburari ale controlului impulsurilor (agresivitate si automutilare), tulburari de conduita, tulburari anxioase, tulburari alimentare, psihoze, tulburari afective, tulburari mentale datorate unei conditii medicale generale. Evolutia este influentata de evolutia bolilor asociate si de factori externi (oportunitati de instruire, stimulare din mediu etc.).

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.