Reteaua hidrogeologica

Trimis la data: 2010-07-23
Materia: Geografie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Emanuela Fagaras
Dimensiune: 241kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Reteaua hidrogeologica nationala cuprinde totalitatea forajelor utilizate pentru observatii (masuratori) sistematice, amplasate pe teritoriul tarii. Cu ajutorul acestor observatii se urmareste obtinerea unor date care sa permita rezolvarea unor tipuri de probleme, ca de exemplu:cunoasterea generala a regimului apelor subterane, a variatiilor sale in timp si in spatiu, sub aspect calitativ si cantitativ, pentru ca omul sa poata stii si interveni cand este nevoie;stabilirea unor corelatii privind interactiunea dintre apele de suprafata si apele subterane;

Cursuri similare:

Forajele pot fi realizate in sistem uscat sau in sistem umed, cele realizate in sistem uscat se pot realiza manual sau mecanic.
In general, o instalatie de foraj se compune din 3 parti:
-trepiedul, care sustine instalatia de foraj, avand inaltimi pana la 20 m;
-utilajul de manevra, compus dintr-un troliu si un aparat de rotire (la cele rotative) sau un berbec (la cele prin percutie). La sondajele hidraulice, din utilajele de manevra face parte si pompa de noroi;
-garnitura de sapat compusa din sape, carotiere, stuturi, prajini etc.

In hidrogeologie se prefera sondajele uscate, deoarece acestea permit determinarea mai precisa a nivelului panzei de apa subterana.
Forajul manual trebuie sa se execute sub supravegherea permanenta a unui tehnician pentru a se evita producerea de accidente si pierderea uneltelor de foraj. Viteza de avans variaza functie de natura terenului si de adancimea la care se foreaza intre un maxim de 6 m / schimb 8 ore in terenuri moi si adancimi mici si un minim de 0,05...0,5 m / schimb in terenuri foarte tari (calcar, roci eruptive) la adancimi medii. La adancimi mari nu se foreaza manual.

La forajul mecanic, pana la adancimea de 60 m - 80 m se foreaza in sistem uscat deoarece este mai ieftin si permite a se identifica orice strat freatic intalnit (oricat de slab). Dezavantajele forajului uscat sunt: viteza de avans relativ mica si necesitatea de a utiliza mai multe coloane de lucru pentru sustinerea peretilor forajului.

In forajul uscat, la gura putului se executa, in functie de adancimea forajului fie un put cu adancimea de 2...4 m, fie un beci cu sprijinire pe circa 2 m adancime. Putul se executa in general pentru adancimi mici. Coloana de ghidaj are diametrul de cca 18"-20" (toli). Ea trebuie centrata perfect vertical si trece cu 30...40 cm peste platforma de lucru, fiind fixata cu ajutorul sarnierelor care se sprijina pe niste grinzi transversale.

Beciul este obligatoriu atunci cand se folosesc mai multe coloane de lucru. O coloana de lucru se poate tuba (introduce in teren) pe adancimi de cel mult 30...40 m in contact cu roca, deoarece apare riscul intepenirii. Coloana trebuie sa patrunda in teren prin cadere libera, fara a fi fortata sau batuta. Prima coloana de lucru, care are diametrul cel mai mare este fixata cu ajutorul sarnierelor sustinute de grinzi in beci.

In general, operatiile pentru realizarea forajului sunt urmatoarele: montarea si demontarea garniturii de sapa, forajul propriu zis pe talpa putului, curatirea talpii de detritus si tubarea coloanelor de lucru.Realizarea forajului uscat rotativ cu burghie, sape, snecuri etc nu comporta lamuriri deosebite.La forajele in sistem umed (foraj hidraulic) peretii forajului sunt sustinuti de noroiul de foraj, astfel ca nu mai sunt necesare coloane de lucru
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.