Retorica si argumentare in PR

Trimis la data: 2009-06-15
Materia: Comunicare
Nivel: Facultate
Pagini: 60
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Andreea Iftode
Dimensiune: 98kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Deschisa si plurala, gandirea moderna sondeaza (in mai mare masura decat in paradigmele anterioare) necunoscutul, cautand in real nu ceea ce confirma, ci ceea ce contrazice cunostintele anterioare, prefera intrebarile raspunsurilor, accentueaza solidaritatea conceptuala, complementaritatea teoriilor: "Nu exista decat o modalitate de progres in stiinta: negarea stiintei deja constituite" (G. Bachelard, 1981: 32). In aceasta perspectiva constituirea cunoasterii este tocmai diacronia obstacolelor, a "rupturilor epistemologice" pe care o epistema a trebuit sa le traverseze.

Cursuri similare:

De la prietenie la dragoste, de la politica la economie, relatiile se fac si se desfac prin exces sau lipsa de retorica" (M. Meyer, 1993: 7).
Ansamblul stiintelor umane si nu doar filosofia sunt marcate de conditia retorica, fie ca e vorba de analiza estetica sau poetica a fenomenului literar, fie ca e vorba de hermeneutica (interpretarea trecutului si a mesajelor plurivoce).In stiintele politice si psihologie ea este sursa jocurilor de influenta, a mobilizarii pasiunilor si cautarii consensului."Fie ca vrem, fie ca nu vrem retorica s-a insinuat in cotidian cu multiplele sale forme si constructe, modificand modul nostru de gπndire (M. Meyer, 1993: 11).

In gandirea actuala a reorganizarii, resemantizarii, reinterpretarii cunostintelor ("era a banuielii" in formularea Nathaliei Sarraute), argumentarea devine un fel de asimptota a activitatii discursive care interrelationeaza aspecte constructive si reflexive, informative si persuasive.Daca grecii din teama de asianizare (cf. Nietzsche), de anarhie si violenta au cautat un organon care sa extinda jurisdictia ratiunii dincolo de hotarele silogismului, cu atat mai mult societatea moderna a conflictelor, confruntarilor are nevoie de sistemul retoric ca modalitate de negociere a diferendelor.

"Cheie de bolta a culturii noastre" (O. Reboul, 1991: 80), retorica este "mai mult decat un set de reguli ...; prin amploarea observatiilor, precizia definitiilor si rigoarea clasificarilor ea se constituie ca studiu sistematic al resurselor limbajului" (P. Guiraud, 1972: 24).Dat fiind ca asistam astazi la extinderea interactionala a cercetarii lingvistice: introducerea, alaturi de parametrii strict lingvistici, a unor factori socio-psihologici ("background knowledge" la J. Searle, "comuniunea de interese" la C. Perelman), incorporarea de reguli tinand de o antropologie generala a comunicarii (principiul cooperarii la P. Grice, al rationalitatii la A. Kasher, al pertinentei la Wilson & Sperber), includerea dimensiunii rolurilor, statutului partenerilor, ni se pare legitim sa integram aceste elemente intr-o modelare plurinivelara a interactiunii discursive reprezentate de argumentatie.

De fapt, aceasta focalizare dialogica concorda cu orientarea generala a stiintelor omului preocupate de intercomprehensiune, de problematica receptarii (estetica receptarii, pedagogia receptarii, "discourse comprehension") si cu postulatul (explicit sau implicit) ca orice discurs fara a fi necesarmente dialogat este intotdeauna dialogic.Deci in locul discursivitatii lineare, telegrafice (de la stanga la dreapta) a anilor "60, vom defini o logica polifonica in cadrul careia "A vorbi inseamna a anticipa calculul interpretativ al celuilalt" (conform pertinentei formulari a lui Francois Flahault - La
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.