Rezolvarea conflictelor in cadrul proiectelor de constructii

Trimis la data: 2010-06-08
Materia: Constructii
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.95 / 10
Downloads: 0
Autor: Cristian_D
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Acest capitol abordeaza existenta si rezolvarea conflictelor care apar pe parcursul realizarii proiectelor de constructii. Conflictele sunt clasificate in functie de cauza lor in conflicte de continut si conflicte emotionale, iar in functie de obiectul lor in conflicte referitoare la programul de executie, prioritati, forta de munca, aspecte tehnice, proceduri, cost si personalitatea partilor implicate. In continuare se analizeaza intensitatea conflictului de-a lungul ciclului de viata al proiectului si se prezinta o serie de cerinte si principii pentru negocierea de tip "castig - castig" in rezolvarea conflictelor. In final se prezinta recomandari pentru organizarea si conducerea sedintelor de confruntare intre partile implicate intr-un conflict.
Conflictele sunt inerente in viata organizatiilor, iar proiectele de constructii nu constituie o exceptie. Numarul mare de persoane implicate, relatiile de interdependenta dintre acestea genereaza in mod inevitabil conflicte. Desi conflictele nu au intotdeauna un caracter distructiv, fiind cateodata un factor de progres prin generarea unor solutii superioare la problemele existente, de cele mai multe ori ele constituie o piedica importanta in realizarea obiectivelor proiectului.

In loc sa colaboreze pentru realizarea obiectivelor, partile implicate intr-un conflict vor cheltui timp si efort pentru a-si sabota reciproc actiunile. Cum managementul proiectelor presupune cooperarea intre toate partile implicate pentru obtinerea rezultatelor asteptate, putem concluziona ca abilitatile in controlarea si/sau rezolvarea conflictelor sunt extrem de importante pentru managerul si echipa de proiect.

Cauzele principale care genereaza conflicte in ramura constructiilor sunt ambiguitatile prezente in cadrul documentelor contractuale, atitudinea contractantilor si beneficiarilor si perceptiile diferite in legatura cu ceea ce este considerat corect in derularea contratului de antrepriza.Ambiguitatile din cadrul contratului de antrepriza si modul in care acestea sunt interpretate constituie una dintre cele mai frecvente cauze ale conflictelor ce apar in realizarea proiectelor de constructii.

Datorita competitiei acerbe pentru castigarea licitatiilor pentru realizarea lucrarilor de constructii, contractantii sunt foarte agresivi, interpretand documentele contractuale in favoarea lor, chiar in cazul in care nu exista dubii referitoare la limbajul utilizat. De asemenea, datorita naturii procesului de licitare, contractantii detin un interval de timp relativ redus pentru a-si pregati ofertele si pentru a studia documentele licitatiei si daca interpretarea lor difera de cea a proiectantului si a clientului risca sa se afle intr-o pozitie nefavorabila. Aceasta va genera de asemenea conflicte, constructorul fiind foarte putin dispus sa accepte ca si-a fundamentat oferta pe o interpretare gresita a documentelor licitatiei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.