Rezultatul financiar al intreprinderii

Trimis la data: 2010-11-02
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 24
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Gabriel_B
Dimensiune: 40kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
O componenta importanta a echilibrului este rezultatul financiar al intreprinderii. Bilantul contabil este considerat ca fiind documentul ce descrie situatia patrimoniala si implicit, financiara a unei intreprinderi (unitati patrimoniale) la un moment dat, indicand si marirea rezultatului. Apare, insa, ca necesara prezenta unui alt instrument de modelare contabila care sa explice modul de constituire a rezultatului si sa permita desprinderea unor concluzii legate de performantele activitatii intreprinderii. Acest instrument este contul de profit si pierdere sau contul de rezultate.

Cursuri similare:

Rezultatul poate fi o marime valorica pozitiva, denumita profit sau beneficiu, atunci cand veniturile sunt mai mari decat cheltuielile, sau o marime valorica negativa, denumita pierdere, in situatia inversa; profitul si pierderea mai sunt recunoscute si sub numele de rezultat beneficiar, respectiv rezultat deficitar.In contextul economiei de piata, intreprinderea - ca organism economico - social cu functiune autonoma - are drept obiectiv, (dar nu singurul) obtinerea profitului, care actioneaza si ca o constrangere pentru insasi existenta ei ca entitate de baza a economiei nationale.

Din acest punct de vedere cheltuiala reprezinta pentru intreprindere o "sursa de saracire", masurata prin diminuarea resursele alocate, dupa cum venitul apare ca o "sursa de imbogatire", masurata prin majorarea resurselor; pe aceeasi lungime de unda profitul este considerat ca o imbogatire, deci o resursa, pe cand pierderea o saracire, fiind asimilata unei utilizari fara asigurarea unui contraechivalent valoric.
Acelasi rezultat se obtine si prin compararea capitalurilor proprii ale unei intreprinderi, considerate la doua momente distincte, adica:

Structura informatiilor in contul de profit si pierdere (contul de rezultate) pleaca de la activitatea intreprinderii, care se identifica cu insasi operatiunile economico-financiare desfasurate de un titular de patrimoniu intr-o perioada de gestiune. Astfel, toate operatiunile legate de activitatea principala sau de exploatare, constituind insusi obiectul de activitate al intreprinderii, sunt considerate drept operatiuni curente. Operatiunile curente prezinta in cadrul fiecarei intreprinderi un caracter specific, legat de activitatea acesteia; in plus, aceste operatiuni se delimiteaza prin caracterul lor ordinar, obisnuit si repetitiv, permitand determinarea rezultatului curent.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.