Riscul de insolvabilitate

Trimis la data: 2010-06-22
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Florentina istrate
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Privite ca o garantie a solvabilitatii bancare fondurile proprii indeplinesc mai multe functii:functia de garantare impotriva pierderilor→ prin capitalurile proprii si fondurile asimilate lor;functia de incredere→ un volum suficient de fonduri proprii intareste increderea deponentilor in solvabilitatea bancilor;functia de compensare a eventualelor pierderi;functia de distribuire a profiturilor.
Definirea riscului de insolvabilitate este strans legata de nivelul capitalurilor bancii. Astfel, vom spune ca riscul de insolvabilitate este riscul de pierdere a fondurilor proprii ale bancilor.

Cursuri similare:

Capitalul suplimentar este luat in considerare la calculul fondurilor proprii numai in conditiile unui nivel pozitiv al capitalului propriu si in proportie de cel mult 100% din acesta; Datoria subordonata se ia in calculul fondurilor proprii in proportie de maxim 50% din capitalul propriu. Expunerea neta este insumarea expunerilor nete ale elementelor bilantiere si extrabilantiere. Expunerea neta bilantiera este suma ponderata a activelor la valoarea neta cu gradul lor de risc de credit.

Expunerea neta din elemente extrabilantiere este suma ponderata a elementelor extrabilantiere convertite in echivalent credit.
Criteriile de incadrare a elementelor de activ in categorii de risc de credit Conceperea noului acord (Basel II), tine seama de autodisciplina bancilor si de capacitatea lor de a gestiona riscurile in timp real. Noul acord se va ancora pe trei piloni: Pilonul 1 este capitalul minim→obiectivul este de a corela cat mai bine capitalul bancar cu riscurile asumate.

Pilonul 2 corespunde metodologiei de supraveghere→obiectivul retinut consta in interventia cand nivelul de capital cerut nu acopera in mod suficient riscul asumat. Pilonul 3, vizeaza disciplina de piata→obiectivul consta in reducerea asimetriilor existente pe piata.
Basel II se adreseaza in primul rand bancilor active pe plan international: holdinguri bancare, grupuri bancare integrate precum si tuturor activitatilor financiare reglementate pana acum sau nu de primul acord. Sunt excluse activitatile de asigurare si participarile minoritare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.