Riscul element esential in activitatea unitatilor economice

Trimis la data: 2010-03-25
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 9.80 / 10
Downloads: 0
Autor: Livia Mindrea
Dimensiune: 41kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
1.1. Conceptul de risc
Cel mai adesea, riscurile sunt considerate din doua puncte de vedere sensibil diferite: punctul de vedere teoretic si cel practic.Atunci cand definesc riscul si gestiunea riscului, cei mai multi autori se concentreaza asupra functiei clasice de intermediere in sfera riscurilor financiare prin diviziunea acestora; din acest punct de vedere este tratata in deosebi problema unor pierderi neprevazute la activele societatilor pierderi cauzate de riscuri de piata, de credit sau de lichiditate.

Cursuri similare:

Alti autori se concentreaza asupra unor pierderi - potentiale sau efective - cauzate de riscuri cu totul aleatoare si necontrolabile, ca de exemplu frauda, incendiul sau catastrofele naturale. Cei mai multi practicieni abordeaza, de regula o singura grupa sau clasa de riscuri, cel mai adesea sub aspectul tehnicilor de gestiune si doar foarte rar sunt analizate si mecanismele de transmisie/amplificare a riscului suportat de institutia financiara.

Riscul poate avea un impact considerabil asupra valorii bancilor sau institutiei financiare in gestiune, atat un impact de sine (de regula sub forma pierderilor directe suportate), cat si un impact indus cauzat de efectele asupra clientelei, personalului, partenerilor si chiar asupra autoritatii bancare.In functie de punctul de vedere din care se face analiza riscului, acesta poate fi definit in mod diferit. Prin definitia standard, cea lingvistica se considera drept risc probabilitatea de producere a unui eveniment cu consecinte adverse pentru subiect.

Prin expunere la risc se intelege valoarea actuala a tuturor pierderilor sau cheltuielilor suplimentare pe care le suporta sau le-ar suporta institutia financiara in cauza. Din aceasta definitie rezulta ca expunerea la risc poate fi efectiva sau potentiala.
Riscul este generat de o multime de operatii si proceduri. De aceea, in domeniul financiar cel putin, riscul trebuie privit ca un conglomerat sau complex de riscuri, de cele mai multe ori interdependente, prin aceea ca pot avea cauze comune sau ca producerea unuia poate genera in lant si alte riscuri.

Drept urmare, aceste operatii si proceduri genereaza in permanenta expunerea la risc. Riscurile bancare se considera a fi acele riscuri cu care se confrunta bancile in operatiile lor curente si nu doar riscurile specifice activitatii bancare clasice. Ca agentii care opereaza pe diverse piete financiare, bancile se confrunta si cu riscuri ce nu le sunt specifice (de exemplu riscul valutar), dar pe care trebuie sa le gestioneze.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.