Riscuri naturale

Trimis la data: 2010-10-18
Materia: Geografie
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 9.85 / 10
Downloads: 1
Autor: Anca Deacon
Dimensiune: 50kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Inca din cele mai vechi timpuri omenirea a incercat sa stabileasca o cauzalitate a fenomenelor ce se petrec in lumea inconjuratoare, sa gaseasca solutii si raspunsuri. In antichitatea romana sau greaca totul era pus pe seama zeilor, iar tot ce nu putea fi explicat era considerat a proveni de la zei si a fi un hazard.In zilele noastre cauzalitatea fenomenelor nu mai este considerata un parametru de referinta in definirea hazardelor, ci accentual s-a mutat pe incertitudinea momentului de apariatie si a modului de manifestare a unui fenomen.

Cursuri similare:

Si in geografie , ca in multe alte domenii ale stiintei, se resimte in ultimile decenii influenta unor curente inovatoare cum ar fi modernismul. Plecand de la o abordare istorica, care deduce succesiuni de evenimente ce au stat la baza edificarii fizionomiei actuale a suprafetei terestre, se contureaza in prezent o abordare functionala, care cuantifica procesele contemporane si comportamentul substratului si transpune intelegerea proceselor in analize detaliate, cu aplicabilitate practica in folosul populatiei.

In cadrul demersului didactic, dar si in cel stiintific, este necesar a se stabili o terminologie comuna, unanim acceptata. Limbajul si conceptele comune reprezinta temelia dezvoltarii, intelegerii si cresterii efectivitatii reducerii dezastrelor. Fiecare termen folosit definit pentru explicarea intr-un mod logic si consistent al mesajului dorit. In diverse stiinte s-au dezvoltat simultan definitii pentru aceiasi termeni.

Definirea termenilor utilizati in studiul hazardelor si al riscurilor este un demers anevoios, din mai multe motive. Unul dintre acestea este faptul ca fiind utilizati in vita de zi cu zi, acesti termeni isi accentueaza intelesul, capatand noi valente sau atenuandu-li-se semnificatia. Apoi, folosirea lor in mai multe discipline presupune elaborarea unei definitii foarte complexe, care sa fie suficient de cuprinzatoare, lucru destul de greu de realizat. Un alt impediment este traducerea in diferite limbi, care aduce un sir lung de definitii ce pot introduce ambiguitati.Ceea ce pentru unii inseamna hazard, pentru altii poate fi risc.

Termeni ca vulnerabilitate sau risc incubeaza parametri si procese complexe si interconectate.In ultimul timp, in domeniul hazardelor si al riscurilor se evidentiaza din ce in ce mai mare a problemelor ce nu tin de stiintele naturale, ci de cele sociale.

Etimologic, termenul de hazard provine de la cuvantul arab A© az-zahr A>>, care inseamna joc de zaruri. Aceasta loterie a unor intamplari neprevazute cu cauze necunoscute denotata de etimologia cuvantului nu mai este de actualitate de vreme ce se considera astazi ca hazardul este o solutie a devenirii.

Multi autori consideta ca exista o interactiune intre oameni si un eveniment, hazardele fiind legate de prezenra omului intr-un anumit areal. De aceea hazardul este vazut ca o pierdere potentiala ce dauneaza oamenilor, societatii, mediului, economiei sau ca o amenintare pentru oameni si bunurile lor.Aceste abordari ale hazardelor sunt eronate, deoarece identifica hazardul cu riscul.

Hazardul reprezinta, de fapt, o categorie fenomelogica, referindu-se la obiecte si fenomene (mase de aer, biomasa), la actiunile acestora (inundatii, alunecari de teren) precum si insusirile lor.Hazardele se caracterizeaza printr-o serie de atribute care le contureaza dimensiunea spatio-temporala si energetica : magnitudinea- depasirea unui anumit prag de acceptabilitate, a unei limite valorice dincolo de care pot aparea prejudicii aduse omului sau bunurilor sale duce la aparitia fenomenelor extreme ; frecventa- reprezinta gradul de repetabilitate al unui unui eveniment de o magnitudine data ; viteza de manifestare- este intervalul dintre primul moment al manifestarii unui hazard si momentul sau maxim ; temporalitatea- insusirea evenimentelor pe o linie continua de la cele aleatoare la cele periodice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.