Riscuri pedologice

Trimis la data: 2010-05-25 Materia: Geografie Nivel: Facultate Pagini: 22 Nota: / 10 Downloads: 28
Autor: Marin Dragu Dimensiune: 47kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In primul rand, analiza repartitiei terenului agricol la nivel continental ne indica pe primele locuri Asia, Europa si America de Nord si Centrala. De asemenea, ponderea suprafetei agricole la nivel continental situeaza pe primele locuri aceleasi continente, dar in ordinea Europa, Asia, America de Nord si Centrala. Activitatea agricola determina pierderi de elemente nutritive si energie, prin intermediul recoltei si deci, saracirea solului in nutrienti si materie organica. Prin aplicarea unor agrotehnici necorespunzatoare, poate fi declansata eroziunea, poate fi distrusa structura solului si implicit, solurile sufera procese de compactare si formare de crusta, avand loc si importante pierderi de sol.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Pe suprafetele irigate necorespunzator, pot aparea procese de degradare prin exces de umiditate sau salinizare. De asemenea, aplicarea de ingrasaminte sau pesticide in doze prea mari, poate conduce la degradarea prin acidifiere sau poluare. Din nefericire, activitatea agricola determina manifestarea celor mai multe tipuri de degradare a solurilor, reprezentand implicit una din principalele cauze.

La nivel mondial, activitatea agricola este principala cauza a degradarii pentru circa 552 mil. ha. de teren (28,1%), ocupand locul al treilea, dupa pasunatul excesiv si despadurire, diferentele fiind insa minime. Raportandu-ne la suprafata continentelor, activitatea agricola reprezinta principalul factor cauzator al degradarii solurilor in America Centrala (45,2%) si de Nord (65,6%), detinand ponderi insemnate, de peste 25% si in Asia, Europa si America de Sud.

Pasunatul excesiv. Datorita pasunatului excesiv dispar speciile sensibile si scade productia de fitomasa, este redusa permeabilitatea si capacitatea de retinere a apei, se intensifica eroziunea, apare compactarea (carari de vite). De altfel, pasunatul excesiv reprezinta la nivel mondial, principalul factor cauzator al degradarii solurilor, cu 34,7%. Diferentele intre continente sunt destul de mari, pasunatul excesiv avand un rol nefast asupra invelisului de sol, mai ales in Africa (49,2%) si Oceania (81,4%), care de altfel, detin si cele mai mari suprafete ocupate cu pajisti (fig. 34).

Despadurirea. Rolul padurii in viata oamenilor este foarte important, fapt surprins foarte elocvent de catre agronomul si pedologul Gheorghe Ionescu Sisesti care spunea in anul 1955 urmatoarele:"Noi suntem convinsi azi ca ruina padurilor ar insemna ruina agriculturii si ruina agriculturii ar insemna ruina civilizatiei". Despadurirea are un efect devastator in cazul taierilor rase, care determina instalarea eroziunii accelerate, declansarea alunecarilor, dar si aparitia aridizarii. Dupa datele F.A.O., defrisarea la nivel global inregistreaza un ritm da 20 ha/min.

In acest sens, devine interesanta analiza repartitiei si ponderii suprafetei impadurite la nivel global si continental (fig. 35, 36), cat si dominanta speciilor. Activitatea industriala.Obiectivele industriale determina degradarea solului prin acidifiere si poluare datorita emisiilor pe care le elimina in atmosfera si care mai devreme sau mai tarziu ajung pe sol. Dintre substantele provenind de la activitati industriale care genereaza acidifierea solului amintim dioxidul de sulf, oxizii de azot si hidrocarburile.

Poluarea solului are ca principale surse substantele radioactive, metalele grele, pulberile, apele uzate si namolurile, agentii patogeni. Centrele urbane, reprezinta de asemenea, surse de poluare a solului, ca si complexele de crestere a animalelor, prin intermediul apelor menajere si dejectiilor evacuate, sau prin depunerea gunoaielor.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.