Rolul driverelor in aplicatii

Trimis la data: 2010-05-30
Materia: Informatica
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 9.95 / 10
Downloads: 0
Autor: Elena Budita
Dimensiune: 29kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Driverul este interfata software intre sistemul de operare al calculatorului (in general Windows) si orice periferic al sistemului, in cazul de fata placa de achizitie, instrumentul GPIB sau orice interfata de comunicatie atasata computerului. Driverul faciliteaza modalitatea de programare a perifericelor protejand oarecum programatorul de complexitatea hardware a acestora. Toate comenzile de la si in spre hardware se executa in ultima instanta prin intermediul driverelor. De aceea, aceste drivere sunt elemente cheie atat in dezvoltarea cat si in implementarea aplicatiilor software.
Sa prezentam mai in detaliu rolul driverului. Ca si un driver pentru printer sau pentru un mouse si driverul pentru achizitia de date este esential pentru operatiunile hardware. Subsistmele din cadrul pc-ului care trebuiesc apelate de oricare dintre perferice, ca memoria RAM sau adrese de I/O sunt protejate de sistemul de operare (OS). Un utilizator nu poate comunica direct cu aceste susbsisteme, dar poate apela la serviciile unui driver care actioneaza ca un mediator intre aplicatia softaware si kernel-ul sistemului de operare. (kernel-ul este un set de programe de sistem care implementeaza functiile primare ale acestui sistem).

Aceasta arhitectura structurata pe layere este foarte robusta , portabila, usor de intretinut si flexibila si ofera si alte facilitati necesare. Sa ne imaginam ca sistemul de operare nu ar preveni accesul direct in zonele lui sensibile si ca utilizatorul ar trebui sa-si scrie propriile protocoale pentru a avea acces la functiile hardware. Asemenea sisteme sunt intolerabile. Odinioara, sistemele pre-Windows se comportau destul de mult in acest mod. Majoritatea programelor scrise pentru DOS includeau drivere specializate pentru mouse, video, imprimanta sau alte instrumente specializate, drivere destinate special acelor aplicatii.

8.3.1.1 Dezvoltarea driverelor
Un driver Windows pentru un periferic este scris in Microsoft Visual C/C++ si are o extensie speciala al nucleului sistemului de operare. De obicei acest driver (in mod normal este un fisier cu extensia .SYS) este un cod executabil care se incarca in memoria RAM a calculatorului. Aceste drivere primesc din partea sistemului mai multa atentie, flexibilitate si acces neconditionat la resursele sistemului.

De asemenea, aceste drivere trebuie sa respecte anumite reguli specifice pentru interfatarea cu restul sistemului de operare. Ultimele specificatii in domeniu vin de la Microsoft prin Windows Driver Model (WDM) care reprezinta modul de codare binara al acestor drivere pentru compatibilitatea cu Windows98 si 2000.

Executia proceselor multitasking, multithreading si multiprocessing in interiorul procesorului afecteaza buna executia a driverelor. De aceea, un driver trebuie macar minimal sa opereze cu cele mai obisnuite scenarii multitasking care pot afecta buna executie a acestuia. Un calculator in mod normal are multe drivere care ruleaza in fundal (pentru video, mouse, tastatura, retea) si care in mod ideal ar trebui sa coexiste impreuna, sa fie robuste (protectie la blocaje) si aibe un consum minim de memorie si de timp de procesare.

Dezvoltarea unui driver calitativ este o adevarata incercare din cauza interrelationarii sensibile dintre el si sistemul de operare si varietatii de sarcini multitasking la care este fortat a opera. Pentru dezvoltarea unui bun driver este necesara cunoasterea foarte buna hardware-ului si a sistemului de operare. Multe din cauzele blocarii sistemului Windows se afla in conflictele impredictbile dintre drivere.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.