Rolul investitiilor in societatea contemporana

Trimis la data: 2010-04-23
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 39
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Laur_C
Dimensiune: 86kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Este de inteles ca prima sfera o cuprinde pe cea de-a doua.
Investitiile sunt o categorie de cheltuieli care vor influenta in cea mai mare parte viitorul, in sensul ca de ele depind cresterea si perfectionarea potentialului productiv al unei intreprinderi, aparitia de noi capacitati de productie intr-o ramura a economiei.
In acelasi timp se fac importante cheltuieli de investitii pentru dezvoltarea bazei materiale a activitatilor social-culturale, precum si constructia de locuinte.
In orice economie investitiile fac legatura dintre prezent si viitor.
Acumularea de capital fix, atat productiv, cat si neproductiv, construirea de cladiri de locuit, scoli, teatre, etc., asigura premisele ridicarii standardului de viata al populatiei.
Notiunea de investitii intr-o acceptiune mai larga este sinonima cu: alocare, plasare, dotare, iar intr-un sens mai restrans (financiar-contabil) reprezinta o cheltuiala facuta pentru obtinerea de bunuri materiale si servicii cu valoare mare si durata de folosinta indelungata.

In conditiile conducerii economiei prin plan centralizat, pe principii administrative, investitiile reprezinta numai ceea ce se aloca pentru crearea si dezvoltarea bazei materiale de productie si a celei pentru sectorul social-cultural. Trecerea la economia de piata implica o schimbare a optiunii privind notiunea de investitie, determinata de circulatia capitalului pe piata, de lupta concurentiala, profitul asteptat. In aceste conditii problematica investitiei este abordata de la sursa ce acopera cheltuielile respective. Astfel investitiile sunt intelese ca acea parte din venit destinata formarii capitalului.

A investi inseamna a aloca resurse pentru sporirea capitalului real existent la un moment dat. Tot o investitie poate fi utilizarea veniturilor pentru procurarea hartiilor de valoare (actiuni, obligatiuni) de pe piata capitalurilor cu scopul final de a obtine un castig in viitor.Asa cum subliniaza unii specialisti, investitiile reprezinta angajarea resurselor cu speranta realizarii unor beneficii in decursul unei lungi perioade de timp in viitor sau actiune prin care se cheltuiesc bani sau alte resurse in speranta ca in viitor se vor obtine alte beneficii.

Aceste formulari pun in evidenta continutul concret, material al investitiilor (resurse materiale, financiare, umane) si scopul final - beneficiul. Mijloacele banesti alocate pentru investitii au ca sursa economiile intreprinderilor si cele ale populatiei, iar destinatia lor poate fi activitatea economica propriu-zisa sau plasamentele financiare.
Notiunii de investitii ii este alaturata notiunea timpului - element definitoriu al procesului investitional. In acest sens investitia este o cheltuiala certa pentru un viitor incert, dein care reiese ca investitiei ii este inerent riscul.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.