Rolul operatiilor de categorizare in geneza cunoasterii

Trimis la data: 2009-11-18
Materia: Comunicare
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 9.80 / 10
Downloads: 0
Autor: Mihaela Cristea
Dimensiune: 34kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Mesajele si stimulii la care indivizii se expun sunt de o diversitate coplesitoare. Pentru a reusi sa faca fata acestei avalanse de stimuli eterogeni, mintea umana incerca sa puna ordine informatiile percepute prin operatia de categorizare; prin aceasta operatie stimulii perceputi sunt clasificati in clase care reprezinta o singura categorie de stimuli. In baza operatiei de clasificare si categorizare a mesajelor si stimulilor este posibila decelarea informatiilor esentiale, a caracteristicilor comune unei clase de stimuli sau interpretarea unui stimul in lumina unei informatii relevante deja detinute.

Cursuri similare:

De exemplu, categorizarea unor imagini in miscare drept "reclama TV" ne ofera o multime de informatii privind statutul acelor imagini, despre intentia lor, despre natura prestatiei actoricesti implicate, despre existenta unor produse sau servicii ce asteapta sa fie cumparate etc. Multe categorii cu care opereza mintea umana sunt creatii ale acesteia; altfel spus, nu trebuie sa ne asteptam ca fiecarei categorii de entitati sa-i corespunda entitati fizic-reale.

(A) Categorizarea si functiile sale. Asadar, prin operatia de categorizare distingem diversele tipuri de obiecte fizice, diferitele tipuri de mesajele la care ne expunem si le clasificam, in functie de specificul acestora, dupa mai multe criterii. De aici deducem ca o prima functie a categorizarii este aceea de a grupa entitati sau mesaje similare in aceeasi categorie. Alte functii importante ale categorizarii sunt codarea experientei si generarea de inferente. Urmand expunerea facuta de Mircea Miclea, vom prezenta pe scurt cele trei functii ale categorizarii.

(A1) Similaritatea. Entitatile asemanatoare sunt, de regula, grupate in aceeasi categorie. Asemanarea lor poate fi fizica sau functionala. De exemplu, diverse tipuri de carti sunt grupate sub una si aceeasi categorie, deoarece ele au caracteristici fizice sau perceptive asemanatoare: marimea, greutatea, un anumit numar de pagini, o anumita marime a paginii etc. Pe de alta parte, "elementele clasei A©tacamuriA>> nu sunt atat de asemanatoare sub aspect fizic, cat mai ales functional: indeplinesc functii similare - de a ne ajuta la servirea mesei.

Ponderea pe care cele doua tipuri de proprietati - fizice sau functionale - o au in realizarea categorizarii obiectelor este variabila" . In conditiile in care individul nu este presat de rezolvarea rapida a unei probleme sau de realizarea unor scopuri precise, categorizarea pe baza similaritatii fizice are intaietate asupra categorizarii functionale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.