Rolul ortografiei si punctuatiei in comunicarea scrisa

Trimis la data: 2013-11-23
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 5
Nota: 9.80 / 10
Downloads: 0
Autor: registersite91
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
PUNCTELE DE SUSPENSIE - indica o pauza mare in cursul vorbirii, nu marcheaza sfarsitul unui enunt, ci indica doar intreruperea fluxului vorbirii.
Ex. : " Vai de mine! La noi se fumeaza...Barbatu-meu fumeaza...si dumnealui... mi se pare ca-I cam place. "LINIA DE PAUZA - serveste, in interiorul propozitiei sau al frazei, la delimitarea cuvintelor si constructiilor incidente , a unor parti de propozitie sau a unor propozitii intregi. Ca semn ortografic, se foloseste la scrierea unor cuvinte compuse formate dintr-un termen simplu si altul compus sau din doi termeni compusi, in cazurile in care termenii component se scriu cu cratima.

Cursuri similare:

PUNCTUL - semnul de punctuatie care marcheaza pauza care se face intre propozitiile sau frazele independente ale unui text, precum si incheierea unei unitati lexicale. Ca semn ortografic marcheaza o abreviere.Ex. : "M-am mai intors eu, dar inchisesera ferestrele si lasasera perdelele. "PARANTEZA - marcheaza, in general, un adaos in interiorul unei propozitii sau al unei fraze. Fiind vorba de un adaos explicativ, parantezele indeplinesc functiile liniei de pauza sau ale virgulei.

Cele mai des intrebuintate sunt parantezele rotunde ( ) si cele drepte [ ] . Se mai folosesc si cele unghiulare < > , iar uneori functia parantezelor este preluata de bare / /.
Ex. : " Tinerii vor beneficia de cadouri stimulative adecvate pregatirii si preocuparii acestei varste (echipamente electronice de calcul sau componente, articole de birotica, echipament sportiv, carti , etc)"

APOSTROFUL - semn ortografic care marcheaza caderea accidentala , in rostire, a unor sunete sau absenta primelor cifre ale notatiei unui an.
Ex. : "Tipatescu : Las` ca le dau eu voturi."
Se utilizeaza la inceputul cuvantului ( `nainte) , in interior ( dom`le) sau la sfarsitul acestuia (domnu`).
Se foloseste cratima in cazul caderii vocalei finale a unui cuvant, daca urmeaza un cuvant care incepe cu o vocala ( D`ale carnavalului ).

GHILIMELELE - semnele citarii se folosesc , de obicei, pentru a marca reproducerea intocmai a unui enunt scris de altcineva. In punctuatia romaneasca, se folosesc doua tipuri de ghilimele: "...." si , acestea din urma numite si ghilimele franceze (sau ascutite).
Ex. : Diavolul de popa, n-are de lucru? Se scoala repede de la joc si zice: " Sa ma-ngropi, sufletul meu. Naica, nu citi...stai, s-o ascult si eu...sa-mi aprinz numai tigara..."
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.