Rolul preturilor in cadrul intreprinderii

Trimis la data: 2013-02-06
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 36
Nota: 9.75 / 10
Downloads: 0
Autor: mariamoraru
Dimensiune: 65kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Pretul este o suma de bani pe care trebuie sa o plateasca cumparatorul pentru achizitionarea unui produs sau pentru un serviciu. Ceea ce se da cuiva sau primeste cineva pentru o munca prestata, pentru un serviciu facut; plata, rasplata. In conditiile economiei de piata preturile reprezinta un element important de reglare economica, de alocare a resurselor.Totodata, el este veriga principala a legaturilor dintre producatori si consumatori. Cu ajutorul preturilor se estimeaza cheltuielilor si rezultatele activitatii economice a firmelor.

Cursuri similare:

Ca semnal major pentru agentii economici, el le indica acestora activitatile remuneratorii, care aduc profit, producatorii orientindu-se spre activitatile rentabile. Evident, acei producatori care nu reusesc din vinzarea marfurilor sa-si recupereze cheltuielile si sa obtina un profit, dau faliment, sint eliminate. Astfel in functie de profit, componenta principala a pretului, se dezvolta structura pe ramuri si subramuri a economiei, sunt dimensionate proportiile dezvoltarii diverselor activitati, sint alocate resursele - capitalul si munca.

Toate procesele economice si sociale sint influentate de nivelul pretului. Impactul asupra consumului este deosebit de important. Consumatorul isi indreapta cererea, isi modeleaza optiunile si in functie de pret.In conditiile economiei de piata, deci jocul pietii este, in general hotaritor in evolutia preturilor, interventia statului este prezenta in numeroase situatii.

Actualmente marea majoritate a preturilor si tarifelor sint libere, nivelul lor fiind determinat de conditiile specifice de pe piata. Guvernul nu intervine in stabilirea acestora decat in cazurile prevazute expres de lege si anume in situatii de monopol legal (intreprinderi, companii nationale carora li s-a incredintat productia anumitor bunuri sau prestarea anumitor servicii), activitati supuse prin lege unui regim special (Legea Republicii Moldova privind limitarea activitatii monopoliste si dezvoltarea concurentei Nr. 906-XII din 29.01.92, Monitorul oficial Nr.2 din 28.02.1992). Cu toate acestea un numar de cca 20 de preturi si tarife sint inca administrate (10 dintre acestea sint incluse in cosul de consum cum ar fi energia electrica si termica, unele produse alimentare, serviciile telefonice de baza etc.).

Mai exista citeva domenii sensibile din punct de vedere social in care preturile continua sa fie fixate de stat. Aceasta insa nu contravine nicidecum principiilor practice de functionare ale unei economii de piata social orientate. Chiar si tarile europene practica fixarea preturilor la un set de produse si, mai ales, servicii de importanta publica.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.