Rolul si functiile statului

Trimis la data: 2010-07-13
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 6.54 / 10
Downloads: 48
Autor: Elena Radulescu
Dimensiune: 12kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Din momentul constituirii sale, consemnata intr-un act politico-juridic adoptat de un organism reprezentativ la nivel national (Congres, Parlament, Dieta, AduAZnaAZre Nationala etc.), statul capata automat personalitate juridica. Actul politico-juridic prin care se consemneaza aparitia unui nou stat, poate fi declaratie (de exemplu, DeAZclaratia de independenta a S.U.A.), constitutie, tratat, pact sau chiar numai o lege (Legea nr. 363/1947 pentru constituirea statului roman in Republica Populara Romana) ori acord (Acordul austro-ungar din 17 februarie 1867, in urma caruia s-a format Imperiul Austro-Ungar).
In general, momentului constituirii unui stat ii urmeaza recunoasterea acestuia pe plan international, de catre alte state, aderarea sa la organizatii internationale. Recunoasterea internationala a unui stat nu are insa efecte juridice in ceea ce priveste calitatea de subiect de drept constitutional a acestuia, deoarece personalitatea sa juridica este conferita printr-un act politic sau juridic intern care este, de fapt, o manifestare de vointa suverana a poporului.

Rolul statului consta, in principiu, in asigurarea si apararea, prin mijloace preAZvazute in constitutie si in celelalte legi, a interesului general, a interesului public sau a Binelui comun.Trebuie facuta, insa, precizarea ca notiunea de "interese sociale generale", sinonima cu cea de "bine comun", "interese nationale fundamentale" etc., poate avea un inteles diferit de la un stat la altul si in cadrul aceluiasi stat, de la o etapa la alta a dezvoltarii acestuia.

Continutul notiunii de "interese sociale generale" depinde de conditiile social-istorice ale unui stat, de raporturile intre fortele poliAZtice angrenate in procesul de conducere sociala, de caracterul regimului politic, de raporturile intre guvernanti si guvernati, de pozitia internationala a statului respectiv s.a.In principiu, interesul general reprezinta suma sau sinteza calitativa a intereselor politice, economice, religioase, etnice sau nationale privite in integritatea lor.

2. Criterii de delimitare a functiilor statului
Pentru a-si indeplini misiunea de a asigura interesul general, statul trebuie sa asigure infaptuirea specializata a unor activitati concrete, a caror natura si intindere variaza de la o epoca la alta si de la un sistem politic la altul.

Interesul stabilirii functiilor statului este de a asigura ca acelasi gen de activitate sa se desfasoare in mod repetat de organisme specializate, potrivit unor norme si metode clare si bine stabilite. Aceste activitati se regrupeaza si se deruleaza in cadrul diferitelor functii ale statului, a caror analiza nu poate fi facuta decat pornindu-se de la doua criterii specifice: criteriul material si criteriul formal.

A utiliza criteriul material in definirea functiilor statului inseamna a lua in consideratie continutul unui act sau al unei activitati desfasurate de stat prin organele sale, si in raport cu aceasta, a-i da o anumita calificare. Cu alte cuvinte, a analiza acea activitate ca o activitate economica, comerciala, financiara, politica, religioasa, juridica s.a.m.d.

In privinta actelor sau activitatilor juridice, criteriul material nu are o mare relevanta pentru definirea unei functii a statului. Aceasta deoarece, din punct de vedere al naturii lor juridice, ambele au un caracter juridic. Criteriul material a fost folosit pentru a deosebi, de pilda, o activitate juridica de o activitate economica si culturala.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.