Rolul si importanta culturii corporative pentru asigurarea echilibrului corporatiilor

Trimis la data: 2009-01-30
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 9.72 / 10
Downloads: 0
Autor: Miry Manole
Dimensiune: 142kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Cultura organizationala constituie o parte componenta a abordarilor moderne privitoare la managementul resurselor umane. In fapt, ascendenta preocuparilor teoretice si abordarilor pragmatice privitoare la cultura organizationala reflecta noua viziune asupra resurselor umane in firma moderna si a noului tip de management implicat. Concomitent insa, cultura organizationala, prin sfera sa de cuprindere si implicatiile sale, depaseste sfera stricta a managementului organizatiei. Practic, toate procesele din organizatie, indiferent de natura lor - manageriala, economica, tehnica, juridica etc. - sunt influentate sensibil sub raportul continutului si modalitatilor de desfasurare de cultura organizationala.

Cursuri similare:

La perceperea culturii organizationale in complexitatea sa o contributie majora aduc precizarile realizate de renumitul profesor olandez Geert Hofstede. Cultura organizationala se prezinta deci mai mult ca o configuratie cu puternice elemente procesuale, decat ca o structura in sensul clasic al acestui concept. Desi fara indoiala incorporeaza si unele elemente cu caracter structural, pentru cultura organizationala definitorii sunt elementele umane intangibile in mod direct, dar cu o forta de influentare substantiala asupra tuturor activitatilor organizatiei datorita determinarii lor umane.

Cultura organizationala este o combinatie de elemente umane constiente si inconstiente, rationale si irationale, de grup si individuale intre care se deruleaza complexe si fluide interinfluentari, cu un impact major asupra functionalitatii si performantelor sistemului respectiv. Perceperea culturii organizationale in toata complexitatea sa reprezinta premisa introducerii managementului resurselor umane performant la nivelul organizatiilor indiferent de natura si dimensiunea lor.

Climatul organizational exprima starea de spirit a personalului, ce tinde sa prevaleze intr-o anumita perioada, reflectare atat a culturii organizationale, cat si a evolutiilor recente ale organizatiei, in special economice si manageriale.Determinat in mare masura de cultura organizationala, climatul organizational poate prezenta o dinamica proprie a carei cunoastere si luare in considerare de catre manageri prezinta o importanta pragmatica apreciabila.

Fara indoiala ca identificarea factorilor sau variabilelor care influenteaza cultura organizationala reprezinta una dintre problemele cheie pentru orice manager de organizatie. In ciuda importantei sale deosebite, pana in prezent nu s-a conturat inca o abordare cuprinzatoare si riguroasa asupra variabilelor ce determina cultura organizationala. Sintetic, conceptia asupra variabilelor ce influenteaza cultura organizationala a firmei este reflectata in figura nr. 3.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.