Rolurile asistentului social - 6

Trimis la data: 2010-01-24
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 8.09 / 10
Downloads: 0
Autor: Corina Murgu
Dimensiune: 25kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Asistentul social se ocupa in principal cu recuperarea si (re)integrarea psiho-sociala si profesionala a persoanelor cu probleme speciale:deficiente psihice si /sau fizice,comportament antisocial(delicventa), probleme sociale diverse. Desfasoara o activitate complexa si variata: analizeaza influenta factorilor sociali asupra starii de sanatate mentala si a comportamentului uman,
acorda consultatii privind drepturile si obligatiile asistatilor,

Cursuri similare:

Munca unui lucrator social este aceea de a ajuta oamenii in rezolvarea problemelor legate de situatia lor sociala sau de viata personala. Exercitarea profesiei de asistent social este avizata de Colegiul Asistentilor Sociali din Romania si autorizata de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale. Asistentul social indeplineste o misiune sociala care are la baza valorile si principiile fundamentale ale profesiei: justitia sociala, demnitatea si unicitatea persoanei, integritatea persoanei, autodeterminarea, confidentialitatea, importanta relatiilor interumane, furnizarea serviciilor cu competenta si in beneficial clientilor.

Exercitarea libera a profesiei si independenta profesionala confera asistentului social dreptul de a actiona si a lua decizii in beneficiul clientilor sai si deplina raspundere a acestora. Profesia de asistent social poate fi exercitata de catre persoana care indeplineste urmatoarele conditii:
Asistentul social in munca sa indeplineste un sir de roluri, printre care putem evidentia urmatoarele:

Initiator - ofera atentie problemei aparute sau problemei potentiale. Acest rol urmareste in esenta anticiparea aparitiei problemei. asistentul social ajuta indivizii si grupurile sa-si determine nevoile, sa-si clarifice si identifice problemele, sa-si selecteze si sa aplice o strategie de lucru, sa-si dezvolte capacitatile pentru a se ocupa de problemele lor intr-un mod eficient. Acest rol este cel mai mult intalnit in practica consilierii individuale, a grupurilor si familiei.

Modelul este folosit, de asemenea, in practica comunitara, in special atunci cand obiectivul principal este acela de a ajuta oamenii pentru a se organiza. Consultant(consilier pentru persoane) este un rol activ ce are ca finalitate rezolvarea problemelor acestuia si/sau obtinerea unor schimbari in capacitatea individului de a-si rezolva problemele

Avocat Este un rol activ si direct, in care asistentul social se lupta, pledeaza pentru drepturile, nevoile unui client sau ale unui grup. Intr-un astfel de rol, asistentul social promoveaza lidership pentru colectarea de informatii, argumenteaza nevoile si drepturile clientului. Obiectivul este sa modifice sau sa provoace schimbari ale politicilor sociale in concordanta cu nevoile sociale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.