Romania si normele UE in materie de deseuri

Trimis la data: 2012-11-29
Materia: Ecologie
Nivel: Facultate
Pagini: 25
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: sim.simona
Dimensiune: 161kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Deseuri toxice, poluarea aerului si deversarea reziduurilor toxice sunt o parte a mostenirii ecologice dezastruoase pe care a lasat-o fostul regim comunist. Aderarea la UE fiind anticipata pentru 2007, autoritatile iau masuri pentru rezolvarea acestor probleme.In urma cu aproape un an autoritatile romane au descoperit 404 containere continand peste 100 de tone de policlorura de vinil in curtea unei ferme din Felnac, un sat de langa granita cu Ungaria. Reziduurile fusesera importate din Franta de o companie romaneasca infiintata cu numai doua luni inainte.

Cursuri similare:

Proprietarul firmei, un cetatean francez, urma sa improvizeze un incinerator si sa incerce sa neutralizeze substantele periculoase -- un plan care ar fi costat de zece ori mai putin decat in Europa de vest.
Operatiunea ar fi avut un impact extrem de negativ asupra aerului, solului si apei din regiune, potrivit Politiei Mediului din Arad. Containerele au fost sigilate si exportate inapoi in Franta, cateva luni mai tarziu.

Potrivit Ministerului roman al Mediului, containerele contineau doar o mica parte a deseurilor toxice care au fost aduse in Romania din tarile UE in ultimii 15 ani pentru a fi neutralizate si depozitate. Nu exista cifre oficiale, dar se estimeaza ca au fost importate intre 2.000 si 10.000 de tone de materiale periculoase. Pe de alta parte insa, peste 2.000 de tone de pesticide adunate din 1990 pana in prezent de la fostele ferme de stat vor fi neutralizate in Germania. Proiectul va costa 4,8 milioane de euro, oferiti de UE prin programul PHARE.

Romania a mostenit de la fostul regim comunist o situatie terifianta. Din cauza lipsei absolute a unei politici a mediului, 20% dintre rauri erau moarte in 1989. In acelasi timp, aerul, solul si apele freatice erau contaminate cu substante chimice toxice provenite din fabrici, mine si ingrasaminte chimice. Dupa caderea comunismului, unele lucruri s-au imbunatatit.

In prezent, numai 10% dintre rauri nu pot avea viata acvatica si emisiile de gaze periculoase au scazut cu o treime. Insa alte probleme s-au inrautatit -in 1990 existau in Romania 221 de metri patrati de parcuri, insa acum aceasta suprafata a scazut la 190 de metri patrati, afectand direct nivelul poluarii aerului.

Administrarea reziduurilor toxice si a altor deseuri urbane este una dintre cele mai grave probleme cu care se confrunta Romania, care spera sa adere la UE in 2007. "Numai jumatate din populatia Romaniei are acces la un sistem organizat de colectare a gunoiului, in timp ce deseurile industriale si miniere sunt aruncate in gropi improvizate," spune Elena Dumitru, sefa Departamentului Reziduuri din Ministerul Mediului.

Modernizarea gropilor de gunoi va costa 2,7 miliarde de euro. "Daca nu ne indeplinim angajamentele, riscam sa nu putem adera la UE in 2007," a recunoscut Ministrul Mediului Sulfina Barbu. Romaniei i s-a acordat o perioada de tranzitie generoasa in urma negocierilor cu UE -- pana la 18 ani pentru a indeplini toate conditiile din capitolul de mediu. Insa multi analisti sunt de parere ca nici atat nu va fi suficient.

Romania a acceptat acquis-ul comunitar privind Capitolul 22 - Protectia mediului inconjurator, in vigoare la data de 31 decembrie 2000 si "si-a asumat unilateral data de 1 ianuarie 2007 ca ipoteza de lucru pentru incheierea pregatirilor de aderare la Uniunea Europeana. Romania va implementa acquis-ul comunitar in domeniul protectiei mediului pana la data aderarii, cu exceptia urmatoarelor acte comunitare".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.