Salarizarea lucratorilor in CAT

Trimis la data: 2010-03-21
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 9.80 / 10
Downloads: 0
Autor: Anastasia Donciu
Dimensiune: 25kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In viata social-economica, salariul are o importanta majora atit la nivel de microeconomie cit si la nivel de macroeconomie.Din punct de vedere economic "Salariul" reprezinta totalul remunerarilor banesti a muncii prestate direct sau indirect, de intregul personal al unei intreprinderi economice, sau altfel spus salariul nu este altceva decit stimularea materiala a lucratorilor pentru munca concreta depusa la indeplinirea lucrarilor.

Cursuri similare:

Conform Codului Muncii art.128, salariul reprezinta orice recompensa sau cistig evaluat in bani, platit salariatului de catre angajator in temeiul contractului individual de munca pentru munca prestata sau care urmeaza a fi prestata. In consecinta salariul are functie dubla: ca facor de compensare a muncii depuse si ca element al costului productiei.

La remunerarea muncii se tine cont de urmatoarele principii:Cantitatea si calitatea lucrarilor efectuate.Productivitatea muncii trebuie sa creasca mai repede ca salariul muncii, altfel apare inflatia.Coienteresarea materiala a lucratorilor.Garantarea remunerarii la timp .Modificarea salariului la modificarea preturilor.Exista mai multe sisteme de remunerare, dar in Colegiu se foloseste "Sistema in direct cu premii". Aici se calculeaza salariul de baza pentru lucrul efectiv indeplinit tinindu-se cont de norma de lucru si de marimea salariului tarifar pentru norma. Deasemenea se platesc premii in cursul anului sau la sfirsit de an.

Premii se platesc pentru :
1.Productivitatea muncii inalta
2.Calitatea lucrarilor
3.Reducerea termenului indeplinirii lucrarilor
4.Supraimplinirea planului de producere
5.Economisirea consumurilor materiale

Pe baza tabelului de pontaj (anexa nr.1) se calculeaza salariul. Dupa perfectarea documentelor se da comanda la banca. Pentru a da comanda avem nevoie de urmatoarele documente: "Nota justificata", "Borderoul documentelor de plata", "Dispozitie de plata", plus "Cecul pentru numerar". Casierul aduce salariul si se inregistreaza in "Registrul de casa".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.