Sanctiunile de drept penal

Trimis la data: 2010-05-01
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Gabriel_C
Dimensiune: 26kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
1) Sanctiunile au caracter revocabil , pt. ca daca ar avea caracter irevocabil , in cazul existentei unei noi erori jud, sanctiunile nu ar mai putea fi inlaturate.0
2) Sanctiunile au caracter impersonal , pt. ca aceste sanctiuni nu pot fi aplicate decat persoanelor care au savarsit infractiuni
3) Sanctiunile au caracter legal , pt ca acestea pot fi aplicate numai in masura in care sunt prevazute de lg. si in limitele legii.
4) Aplicarea unor sanctiuni compatibile cu ordinea juridica si morala a societatii
Ex : lg. penala a incriminat ca sanctiune posibilele abuzuri ale organelor judiciare(tortura)
5) Sanctiunile au caracter de individualizare potrivit acestuia oridecate ori s-a savarsit o infractiune , organele jud. , atunci cand aplica o sanctiune , tin cont de toate criteriile de individualizare a pedepsei , prevazute de lg. :
In toate aceste situatii detentiunea pe viata este prevazuta alternativ cu pedeapsa inchisorii
In legislatia romaneasca f. rar se intalneste situatia in care detentiunea pe viata este singura pedeapsa in cazul savarsirii unei infractiuni ca : tratamente neomenoase in timp de razboi.
Aceasta pedeapsa nu se aplica persoanelor care la data pronuntarii hotararii de condamnare au implinit varsta de 60 ani ( in cazul lor se aplica 25 ani de inchisoare si interzicerea unor drepturi pe durata maxima) si minorilor. Minorilor li se aplica pedeapsa intre 5-20 ani inchisoare .

Facem precizarea ca pedeapsa de 25 ani inchisore pentru cei peste 60 ani , si pedeapsa de la 5 la 20 ani pentru minori se aplica numai in masura in care dintre pedepsele prevazute de lg. pentru infractiunea savarsita instanta judecatoreasca s-a oprit asupra detentiunii pe viata . In situatia in care condamnatul la detentiune pe viata implineste 60 ani in timpul executarii pedepsei , aceasta se inlocuieste cu inchisoare pe 25 ani .
Cel condamnat la inchisoare pe viata poate fi eliberat conditionat dupa executarea a 20 ani de detentie daca indeplineste urmatoarele conditii: safi fost disciplinat

Condamnatul trecut de 60 ani barbati si 55 ani femei , poate fi eliberat conditionat daca sunt indeplinite conditiile de mai sus si daca a executat cel putin 15 ani inchisoare.
Daca in termen de 10 ani de la eliberare nu savarseste alta infractiune se considera ca liberatul aexecutat toata pedeapsa .
In cazul comutarii sau inlocuirii pedepsei det. pe viata cu inchisoarea pdeapsa deja executata din det. pe viata se deduce din pedeapsa cu inchisoarea ce urmeza a fi executata.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.