Sarcinile administratiei publice

Trimis la data: 2009-09-02
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 16
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Ionela_T
Dimensiune: 32kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Studiate in perspectiva sistemica, o institutie publica sau un organ al administratiei pot fi intelese in esenta lor, cunoscandu-se locul si importanta sarcinilor pe care le indeplineste fiecare in cadrul societatii.
Sistemul organizatoric al administratiei este determinat de nivelul divizarii sociale a activitatii de specialitate, de sarcinile ce urmeaza a fi indeplinite prin institutiile administrative si de complexitatea functiilor statului.

Cursuri similare:

Folosirea termenilor de sarcini, competenta, functiuni necesita unele precizari succinte. Astfel, sarcinile administratiei sunt reprezentate prin toate misiunile (ansamblul misiunilor) pe care aceasta le indeplineste sau trebuie sa le infaptuiasca aceasta. Stabilite de puterea politica, indeplinirea sarcinilor este influentata de consideratii tehnice.

Este de remarcat ca progresul stiintific atenueaza diferentele dintre sarcinile tehnice ale administratiei dintre statele dezvoltate si cele slab dezvoltate, ajungandu-se la unele constante, la un model teoretic cu o valabilitate generala. Chiar in statele subdezvoltate sau in curs de dezvoltare, administratia are aceeasi sarcina principala, de a servi omul si a satisface interesul general pe baze democratice, legale, morale.

Competenta este o notiune de drept public. Ea inseamna cadrul juridic, stabilit de lege, in care functionarii publici isi indeplinesc atributiile le-gale, in scopul realizarii sarcinilor administratiei.
Functiunea implica un raport in sens matematic, in asa fel incat, ea poate constitui o legatura intre sarcina - care se cerceteaza in stiinta administratiei si competenta - care face obiectul de studiu al dreptului administrativ.

Atunci cand se infiinteaza o institutie publica, se are in vedere un anumit scop, respectiv satisfacerea cerintelor publice, de interes general. Acesta este, totodata, obiectivul principal al activitatii administratiei. S-ar putea afirma ca precizarea sarcinilor presupune cunoasterea mijloacelor de care dispune administratia. In realitate, resursele umane, materiale si financiare sunt divizate si organizate in functie de sarcinile care urmeaza a fi indeplinite, astfel incat finalitatea apare pe primul plan in stiinta administratiei.

In perioada actuala, sarcinile administratiei statului au sporit continuu, fapt care se explica prin complexitatea vietii sociale si cerintele din ce in ce mai mari ale oamenilor. Sarcinile administrative au luat proportii considerabile dupa cel de-al doilea razboi mondial, prin preluarea de catre stat, a unor misiuni economice, social-culturale sau stiintifice, pe langa cele traditionale, politico-administrative. In ultimii ani, in grija administratiei au trecut si unele probleme foarte importante legate de protectia mediului inconjurator si combaterea poluarii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.