Scurt istoric al francizei

Trimis la data: 2010-10-02
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 65
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Mihaela_G
Dimensiune: 67kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Franciza moderna isi are originile in SUA. Franciza a fost utilizata pentru prima data in SUA de catre compania Singer Sewing Machine in anii 1860. A urmat apoi General Motors, care a inceput sa foloseasca franciza in 1898 si, in sfarsit, Rexall Drugs in 1902. Dupa aceasta prima etapa, de lansare, au urmat alte companii din domeniile auto, industria petrolului, imbuteliere bauturilor racoritoare, accesorii auto, etc.

Cursuri similare:

Metodele de francizare care s-au dovedit atat de reusite si de utile in industriile auto si petrolului au inceput sa se raspandeasca curand si in alte sectoare de afaceri. Western Auto a dezvoltat sistemul de franciza in anul 1909 permitand celor interesati sa isi deschida propriile magazine, daca aveau bani si ambitie, chiar si fara sa aiba experienta anterioara in activitati de comert. In anul 1925, cand au inceput sa se extinda prin franciza, restaurantele Howard Johnson ofereau trei arome de inghetata "superioara".

In 1940 a fost deschis primul restaurant Howard Johnson linga o autostrada, iar in 1954, s-a deschis primul motel. In anii '50 a avut loc o adevarata explozie a dezvoltarii francizei, odata cu inaugurarea in 1955 a restaurantelor McDonald's, de catre Ray Kroc, care a pus accentul pe "calitate, servicii, curatenie si valoare." In acelasi an, Harland Sanders a gasit o nisa in industria fast food-ului cu Kentucky Fried Chicken.

In 1959, International House of Pancakes a inceput sa vanda francize in SUA si si-a deschis unitatile in care se servea micul dejun pentru milioane de persoane. Franciza continua sa se dezvolte, iar in prezent mai mult de opt milioane de persoane lucreaza in francize din mai mult de saizeci de domenii mari de activitate. In fiecare an, noi domenii si noi afaceri aleg formatul francizei pentru a-si distribui produsele si serviciile.Ce este franciza?

Multe persoane se refera la franciza ca "domeniu de activitate." Altii se refera doar ca metoda de distributie a bunurilor si serviciilor. Franciza nu este nici una, nici alta, este ceva mai mult. Franciza poate fi definita ca "o oportunitate de afaceri in care proprietarul unui serviciu sau a unei marci de produs (francizorul) acorda drepturile de distributie locala si/sau vanzare a serviciilor si produselor unui individ (francizat) primind in schimb o taxa sau redeventa in concordanta cu standardele de calitate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.