Scurt istoric si notiuni fundamentale ale fizicii

Trimis la data: 2015-01-22 Materia: Fizica Nivel: Facultate Pagini: 13 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: aleandrududuman Dimensiune: 150kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Cuvantul "FIZICA" vine din limba greaca, unde physis inseamna natura. Aceasta denumire a fost introdusa de Aristotel in 350 IH.
Fizica este cea mai complexa si profunda stiinta a naturii care studiaza structura, proprietatile si formele de miscare ale materiei.
In fizica exista doua metode fundamentale de cercetare: experimentala, bazata pe aparatura si teoretica, ce s-a perfectionat paralel cu dezvoltarea matematicii.
Momentele cruciale din fizica:

Materia este un concept care desemneaza realitatea obiectiva. Materia are doua forme de existenta: substanta si campul.
Substanta este o denumire generica data corpurilor materiale.
Camp fizic. Campul fizic este starea unei regiuni din spatiu care se manifesta intr-un mod anume asupra unui corp de proba. Analitic, campul fizic este o distributie spatiala de valori ale unei marimi fizice. Campurile fizice pot fi, campuri scalare, campuri vectoriale sau campuri tensoriale, in functie de marimea fizica ce le caracterizeaza.

Exemple de campuri fizice sunt: (i) temperatura intr-un lingou in racire, care formeaza un camp scalar; (ii) camp magnetic din jurul unui curent electric liniar, care este un camp vectorial. Sistem fizic reprezinta orice portiune de materie, de la o microparticula la intreg Universul, portiune pe care o separam mintal de mediul exterior ei.
Model fizic este o descriere schematica simplificata a unui sistem fizic care este folosit pentru studiul proprietatilor sale.
Exemplu de model fizic- punctul material. Punct material este corp cu dimensiuni neglijabile, avand masa concentrata intr-un punct, numit centru de masa. Aproximatia de punct material constituie cel mai simplu model fizic.

Tipuri fundamentale de interactiuni. Conform fizicii moderne exista 4 tipuri fundamentale de interactiuni descoperite in Univers, in ordinea tariei: interactiunea gravitationala, interactiunea electromagnetica, interactiunea nucleara slaba si interactiunea nucleara tare. Interactiunea gravitationala se manifesta intre toate entitatile care au masa proprie. Interactiunea electromagnetica se manifesta intre particulele cu sarcina electrica si este responsabila de producerea majoritatii fenomenelor din natura: structura stabila a atomilor si moleculelor, coeziunea corpurilor, propagarea luminii si a celorlalte tipuri de radiatie ale spectrului electromagnetic.

Interactiunea nucleara slaba este cea care tine legati in nucleu protonii si neutronii. Interactiunea nucleara tare se manifesta intre quarcurile din care sunt alcatuiti protonii si neutronii. Comunitatea oamenilor de stiinta impartaseste inca din vremea lui Einstein credinta ca interactiunile fundamentale observabile in natura au existat in momentele de inceput ale Universului sub forma uneia singure, din care au evoluat pe parcurs celelalte. Aceasta teorie extrem de complexa, de mai bine de 50 de ani a ramas la stadiul de deziderat.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.