Scurta incursiune in istoria contabilitatii

Trimis la data: 2010-05-30
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 9.45 / 10
Downloads: 1
Autor: Mihaela Grila
Dimensiune: 104kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Patrunderea ta cititorule in fascinanta lume a contabilitatii nu isi poate avea un alt inceput, in opinia autorului, decat cunoscandu-i evolutia istorica si intelegand astfel rolul jucat de contabilitate in spectacolul numit economie. Este un lucru demonstrat, de atatea si atatea ori, ca rezultatele stiintifice notabile sunt datorate unor intamplari. Dar progresul stiintei n-a fost stimulat doar de jocul capricios al intamplarii, ci si de dorinta de a institui ordine si rationalitate, de a obtine profit. Este si cazul contabilitatii. Intr-o lume caracterizata prin confuzie si dezordine deznodamantul nu putea fi decat unul singur: falimentul.

Cursuri similare:

De aceea s-a simtit nevoia unui instrument care sa puna ordine.
Cat de firesc ni se pare azi sa scriem sau sa citim randurile acestea. Si totusi, vom incerca impreuna un salt peste timp in incercarea de a raspunde la urmatoarea intrebare: cand apar primele forme de scriere si cum a evoluat aceasta tehnica fara de care progresul nu ar fi fost posibil? O parere impartita de majoritatea lumii arheologilor este aceea ca primii utilizatori ai scrisului au fost sumerienii (anii 3000 iCh.). Concluzia de mai sus este insa pusa sub semnul intrebarii daca ne referim, spre exemplu, la descoperirea de catre arheologii germani in provincia Suhag ( Egipt ) a unor placute de argila datate 3300-3200 iCh, din care peste doua treimi sunt inscrisuri referitoare la taxe catre autoritati.

Care sa fie explicatia acestor descoperiri? Raspunsul vine de la sine daca avem in vedere gradul de dezvoltare a regiunilor respective. Civilizatiile asirienilor, babilonienilor sau sumerienilor s-au dezvoltat in Valea Mesopotamiei, regiune situata intre Tigru si Eufrat, cu un urias potential pentru agricultura si comert. Orase precum Babilon sau Ninevah vor deveni centre ale comertului in regiune.
Ori tocmai aceasta dezvoltare va determina inlocuirea memoriei omenesti cu un sistem care sa ateste peste timp tranzactiile efectuate si care sa stabileasca reguli comune de desfasurare a activitatilor comerciale. Marturie a celor afirmate sta celebrul Cod al lui Hammurabi apartinand primei dinastii babiloniene ( 2285-2242 iCh ).

Am intalnit adesea in ochii studentilor mei o imagine a contabilului ce ii sperie: un creion dupa ureche, un teanc de hartii, un pic de burtica si traditionalele manecute. Lasand la o parte aspectele fizice ale imaginii lor, sa incercam sa reconsideram impreuna rolul jucat in societate de catre contabil. Echivalentul acestuia in perioada parcursa de noi il reprezenta scribul. Aflat in temple, in palate sau in grupari profesionale, acesta stapanea tainele unei profesii prestigioase in epoca. Utilizarea argilei in detrimentul papirusului este explicabila daca avem in vedere costul si insuficienta papirusului in regiune.

Utilizand o vergea ascutita de lemn scribul scria pe placa de argila umeda numele partilor, obligatiile asumate de acestea si obiectele comercializate. Partile semnau atestand astfel corectitudinea datelor inscrise. Pentru ca ne aflam insa intr-o epoca in care marea majoritate a populatiei era analfabeta, exista si solutia de a folosi amuleta pe care fiecare o purta de-a lungul vietii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.