Secretul corespondentei electronice

Trimis la data: 2010-07-16
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 8.41 / 10
Downloads: 90
Autor: Miruna Artan
Dimensiune: 16kb
Voturi: 6
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Drepturile si libertatile fundamentale ale omului si cetateanului constituie nu doar o realitate ci si o finalitate a intregii activitati umane, bineinteles a aceleia democratice si progresiste. De aici, si atentia cuvenita care este acordata aproape peste tot in lumea actuala, problemelor teoretice si practice referitoare la drepturile omului, la protectia si respectul libertatilor fundamentale ale persoanei umane.

Cursuri similare:

Problematica drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului si cetateanului este reglementata de dreptul constitutional in plan intern si este in acelasi timp obiect al reglementarilor de drept international public.

Conceptele de "drepturi ale omului" si "drepturi ale cetateanului" solicita o analiza atenta in interferenta, dar si in individualizarea lor, deoarece, ele se conditioneaza dar nu se suprapun in mod perfect. Conceptul drepturilor omului, astfel cum a fost elaborat pe plan international, serveste ca un important suport pentru fundamentarea ideii existentei drepturilor si libertatilor cetatenesti.

Conceptul drepturilor omului are o semnificatie mult mai larga decat acela al drepturilor cetatenesti, deoarece drepturile omului sunt drepturi universal valabile, aplicabile tuturor fiintelor umane, in timp ce drepturile cetatenesti sunt, potrivit insasi denumirii lor, specifice unui anumit grup de oameni si anume cetatenii unui anumit stat.

In perioada de dupa cel de-al doilea razboi mondial, alaturi de actele internationale cu caracter de universalitate privind drepturile fundamentale ale omului, au fost adoptate mai multe acte internationale regionale, in aceasta materie. Aceste acte regionale nu vin doar sa reafirme drepturile fundamentale prevazute si reglementate in actele internationale cu caracter de universalitate, dar le si dezvolta si le completeaza, prin adaptarea lor la conditiile specifice ale regiunii in care se aplica.

Un astfel de act regional il constituie Conventia Europeana a Drepturilor Omului, act adoptat in anul 1950 in cadrul Consiliului Europei.Conventia reafirma faptul ca scopul Consiliului Europei il constituie realizarea unei uniuni cat mai stranse intre statele membre si ca unul dintre mijloacele de realizare a acestui scop este protejarea si dezvoltarea drepturilor omului.

Articolul 8 din Conventia pentru Apararea Drepturilor Omului si Libertatilor Fundamentale (Dreptul la respectarea vietii private si de familie) prevede: "1. Orice persoana are dreptul la respectarea vietii sale private si de familie, a domiciliului sau si a corespondentei sale.

2. Nu este admis amestecul unei autoritati publice in exercitarea acestui drept decat in masura in care acest amestec este prevazut de lege si daca constituie o masura care, intr-o societate democratica, este necesara pentru securitatea nationala, siguranta publica, bunastarea economica a tarii, apararea ordinii si prevenirea faptelor penale, protejarea sanatatii sau a moralei, ori protejarea drepturilor si libertatilor altora."

Violarea secretului corespondentei - art. 212 Codul Penal - presupune incalcarea dreptului la libertatea individuala in sensul impiedicarii posibilitatii persoanei de a comunica cu alte persoane, prin mijloacele obisnuite de transmitere la distanta (corespondenta inchisa sau deschisa, telegrama, telefon, etc) fara teama unui amestec nedorit din partea cuiva.

Constitutia Romaniei a consfintit, printre celelalte drepturi fundamentale ale persoanei si dreptul la inviolabilitatea corespondentei in art. 28, iar Codul Penal incrimineaza aceasta fapta ca infractiune in art. 212, constand in deschiderea, fara drept, a unei corespondente adresate altuia ori in interceptarea unei convorbiri sau comunicari efectuate prin telefon, telegraf, sau prin alte mijloace de transmitere la distanta.

De asemeni infractiunea consta si in sustragerea, distrugerea sau retinerea unei corespondente precum si in divulgarea continutului unei corespondente, chiar atunci cand a fost trimisa deschisa din greseala, ori in divulgarea continutului unei convorbiri sau comunicari interceptate, chiar in cazul cand faptuitorul a luat cunostinta de aceasta din greseala sau din intamplare.

Actiunea se pune in miscare numai la plangerea prealabila a persoanei vatamate, iar impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
Pentru acest inceput de mileniu, intimitatea a devenit un important subiect vehiculat in discutiile celor ingrijorati de intruziunea noilor tehnologii in sfera atat de fragila a "personalului".

Cu toate ca aceasta invazie a vietii private, personale, poate proveni din multe surse, principala ingrijorare a oamenilor de stiinta in ultimii ani este legata de ceea ce se numeste intimitate informationala. Aceasta intimitate informationala definita de Alan Westin - profesor de drept la Harvard University - ca fiind dreptul individului, al grupului sau institutiei de a alege cum, unde si catre cine vor fi furnizate sau comunicate informatiile cu caracter personal, este cea mai semnificativa problema aparuta frecvent in dezbaterile pe marginea subiectului "dreptul al intimitate".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.