Securitatea si sanatate in munca

Trimis la data: 2010-06-08
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 63
Nota: 8.62 / 10
Downloads: 175
Autor: Oana Licescu
Dimensiune: 74kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Uniunea Europeana (UE) reprezinta rezultatul eforturilor depuse de catre promotorii Europei comunitare incepand din 1950. UE constitutie organizatia cea mai activa de integrare multisectoriala avand vocatia de a actiona in domeniile: economic, social, politic, al drepturilor cetatenesti si al relatiilor externe ale celor 27 state membre (in urma aderarii Romaniei si Bulgariei).

Cursuri similare:

Tratatul de la Paris din 1951 de instituire a Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului (ECSC/CECA) a deschis piata comuna a carbunelui si a otelului intre cele 6 state fondatoare (Belgia, Germania, Franta, Italia, Luxemburg, Tarile de Jos).

In 1957, dupa ce proiectul constituirii unei armate europene s-a izbit, in 1954, de refuzul de ratificare al Adunarii Nationale Franceze, cele 6 state membre au decis prin Tratatul de la Roma constituirea Comunitatii Economice Europene (CEE), bazata pe libera circulatie a marfurilor, serviciilor si fortei de munca (Piata comuna) si a Comunitatii Europene de Energie Atomica (EUROATOM).

Doua articole din acest tratat se refera la imbunatatirea conditiilor de viata si de munca si a protectiei contra accidentelor si bolilor profesionale. Cu toate acestea, baza juridica a acestor articole ramane limitata. Astfel, daca articolul 117 subliniaza necesitatea promovarii imbunatatirii conditiilor de viata si munca (statele membre subordoneaza acestea functionarii pietei comune, care trebuie sa favorizeze armonizarea sistemelor sociale), articolul 118 limiteaza actiunea comunitara in domeniul social la o colaborare stransa intre Comisie si statele membre, rezumandu-se in final la studii, avize si consultatii.

Primele actiuni comunitare in domeniul securitatii si sanatatii in munca au fost incepute in 1957, cand au fost lansate actiuni ,,pilot,, pentru promovarea cercetarilor referitoare la securitatea si sanatatea in munca a muncitorilor din sectoarele carbunelui si otelului.In 1974, prin decizie a Consiliului, a fost creat Comitetul Consultativ pentru securitate, igiena si protectia sanatatii la locul de munca ( denumit pe scurt Comitetul consultativ).

Aceste actini au fost urmate de lansarea in 1978 si 1984 a primului si celui de al doilea program de actiune in domeniul sanatatii si securitatii in munca si de adoptarea de masuri legislative.In 1987 prin Actul Unic European se face o importanta revizuire a Tratatului de la Roma, prin introducerea articolului 118 A creandu-se baza juridica specifica asigurarii securitatii si sanatatii muncitorilor. Prin articolul 118 A se stipuleaza angajamentul statelor membre de a promova imbunatatirea conditiilor de munca in scopul protejarii securitatii si sanatatii lucratorilor si se fixeaza ca obiectiv armonizarea progresiva a conditiilor existente in acest domeniu.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.