Sedimentarea

Trimis la data: 2010-01-08
Materia: Chimie
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 9.80 / 10
Downloads: 0
Autor: Bianca_P
Dimensiune: 311kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Utilajele in care se realizeaza operatia de sedimentare se numesc: decantoare sau limpezitoare (clarificatoare) pentru sedimentarea in camp gravitational si centrifuge decantoare cand operatia se realizeaza in camp centrifugal.
Viteza de sedimentare
Se va considera cazul unor particule sferice care cad intr-un mediu fluid. Pentru particulele de diametru mic, din cauza raportului mare dintre aria suprafetei de contact cu mediul inconjurator si masa corpului, rezistenta mediului franeaza considerabil miscarea corpului.

Cursuri similare:

Forta G ramane constanta pe toata durata sedimentarii in timp ce forta F creste pana cand rezistenta mediului egaleaza greutatea corpului. Cand cele doua forte devin egale miscarea corpului devine uniforma, cu viteza constanta. Aceasta viteza se numeste viteza de sedimentare (viteza critica, viteza limita, viteza de plutire). Pentru acest caz se poate scrie:
(221)
unde g=acceleratia gravitationala, d=diametrul particulelor, ρ1=densitatea particulelor solide, ρ2=densitatea mediului fluid, ξ=coeficient de rezistenta.
Din cercetari experimentale si din analiza dimensionala a rezultat ca ξ (coeficientul de rezistenta) este functie de numarul Reynolds. Aceasta dependenta a fost reprezentata grafic in diagrama ξ, Re.
Inlocuind in expresia (221) expresiile coeficientului de rezistenta, se vor obtine urmatoarele expresii ale vitezei de sedimentare pe cele trei portiuni:
(225)
Ecuatia 225 reprezinta legea lui Stokes, valabila pentru granule sferice in domeniul Re
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.