Semiotica

Trimis la data: 2010-10-19
Materia: Filosofie
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 9.45 / 10
Downloads: 29
Autor: Vlad Artan
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Solutia lui Pierce - semnele sunt de 3 feluri: iconi, indecsi, simboluri. Ideal ar fi sa lucram cu cat mai multi indecsisi iconi(unelte prin care putem reproduce o situatie dintr-un mediu in altul) si cu putine simboluri.Fiecare act de numarare sau calculare scoate din discutie trasaturi specifice ale indivizilor numarati si pune in acelasi timp in evidenta o anumita trasatura comuna care nu-i obligatoriu cea esentiala. Cunoasterea reala se poate face prin iconi si indecsi, sistematizarea se poate face numai prin simboluri. La introducerea in calcul semnele naturale devin simboluri

Cursuri similare:

O mare parte a datelor din realitate se pierd atunci cand calculam. In momentul in care am terminat calculul, cat mai este el de reprezentativ? Cu cat se simplifica si abstractizeaza regulile sistemului, cu atat sistemul devine mai puternic din punct de vedere logic, dar el devine mai putin reprezentativ pentru realitate.

Ce se castiga in sistematicitate, se pierde in referinta.
Heidegger: fenomen spiritual catastrofal, transformarea numeralismului in numarat. Societate calculatorie - care nu face altceva decat sa masoare, sa numere, sa reduca totul la cifre. A recunoaste drept real numai ceea ce a fost numarat - altfel dispare din realitatea pana si psihologica.

Pozitivismul - recunoaste ca e existent doar ceea ce poate fi cunoscut la modul palpabil. Ce fel de semne trebuie sa folosim in comunicare, in care culegem date din realitate? Un nume propriu! Idealul cognitiei este unul care are instrumente pentru a prinde fiecare individ.
Russel - despre demolare(logica formala).

Idealul uzului corect al limbajului este denotarea, posibilitatea de a trimite la indivizi, acest ideal este indeplinit cel mai bine de numele proprii.Wittgenstein - Tractactus logico-filosofims: tot ceea ce poate fi spus in genere, poate fi spus clar. Despre ceea ce nu poate fi spus, dar trebuie sa se faca. Ne arata un creion si zice: acesta se numeste TOFF: am den umit obiectul respectiv si nu l-am caracterizat. Toff - creion lung albastru.

Definitii ostensive, prin trimitere, numesc obiecte dar nu le caracterizeaza in niciun fel - fac contact cu realitatea. Fiecare semn trimite la un singur obiect/ la o clasa de obiecte bine determinata. Numai dublarea realitatii, nu foloseste la nimic. Ostensivele nu pot fi utilizate in sistemele conceptuale, care caracterizeaza obiectele.
"Locul limbii intre faptele umane" - Saussure - despre semnologie, studierea tuturor semnelor umane.

Semnul lingvistic e doar un semn printre altele, e cel mai important dintre semne. Sistemul lingvistic ne poate face sa intelegem natura problemei semiologice. "Nimic nu este distinct inaintea aparitiei limbii". Distinctiile din gandirea noastra sunt determinate de patrunderea de semnificate a limbii - orice activitate cognitiva sau comunicativa sufera aceasta influenta: semiologia va trebui sa recunoasca intaietatea semnului lingvistic.

Limbajul nu este o terminologie. Nu este ceva coordonat, vine posterior existentei unor obiecte; nu da denumiri. Limbajul este ceva anterior amintirii noasstre, oferind o cunoastere intuitiva si primara de la care se pleaca spre cunoasterea stiintifica; opereaza cu o nterminologie, mai degraba decat cu limba insasi.

Toate distinctiile din realitate sunt date de un limbaj. In cunoasterea originara, dilema - lingvistica nereflectarii. In cunoasterea stiintifica, terminologic, balena este mamifer. Orice cunoastere generala a semnelor va trebui sa tine seama de specificitatea pe care semnul lingvistic are cuvantul a confesionalismului si lumii sale.

A treia cale - semn, limbaj, istoricitate. Stabilitati, imuabil, fiinta. Miscare continua, devenire, fiinta, contingenta - empirism - multiplul, individualul. Filosofia lui Kant - incearca sa impace cele 2 lumi: intuitia/intelectul - nu functioneaza una fara cealalta. Humboldt, Saussure - nu incearca sa le impace, ci afirma ca intotdeauna a existat o a treia.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.