Sensibilitatea vizuala - fotoreceptia

Trimis la data: 2010-03-12
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 9.94 / 10
Downloads: 0
Autor: Ion_N
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
La unele organisme unicelulare, in structura protoplasmei se gaseste o structura specializata ptr perceperea radiatiei luminoase numita stigma. Ea ofera organismului unicelular doar orientarea spre sursa de lumina.
La celenterate, exista oceli care pe langa celulele fotoreceptoare contin si cristalin si nerv optic.
La viermi, datorita diversitatii grupului tipurile de ochi sunt diferite si in functie de gradul de evolutie al acestora organele fotoreceptoare sunt reprezentate prin ochi subepidermici, pete pigmentare sau ochi evoluati (cazul polichetelor) unde ochiul contine pe langa celule fotoreceptoare cristalin, cornee si nerv optic.

Cursuri similare:

. Un anumit punct al obiectului de privit va forma o imagine intr-o singura celula a omatidiei astfel incat daca obiectul are 10 puncte, in ochiul compus se va forma o imagine in diferite celule fotoreceptoare din omatidii in numar de 10, iar imaginea in ansamblu a obiectului rezulta prin punerea una langa alta a imaginilor diferitelor puncte ale obiectului respectiv.
Aceasta vedere este intalnita la insecte si crustacei diurni. Imaginea rezultata prin apozitie este o imagine clara.

2. Este intalnita la crustacei si insecte crepusculare sau nocturne. In acest caz formarea imaginilor in interiorul omatidiilor presupune ca un anumit punct al obiectului sa se formeze mai multe imagini si in mai multe omatidii, iar in final toate imaginile pentru punctul respectiv se suprapun si rezulta una singura.
Aceste imagini nu sunt suficient de clare pentru ca apar deficiente de suprapunere a imaginilor ceea ce diminueaza calitatea imaginii.

In cazul vederii prin apozitie, pigmentul din celulele pigmentare raman uniform distribuite in acestea in conditii de lumina diurna si creeaza o izolare functionala a unei omatidii fata de celelalte inconjuratoare.
In felul acesta imaginiea pentru un anumit punct al unui obiect se va forma intr-o singura omatidie.
In cazul vederii prin superpozitie, pigmentul din celulele pigmentare in conditii de lumina diurna, are o distributie uniforma in celule ca si cazul ichiului pentru vederea prin apozitie, astfel incat la lumina crustaceii si insectele nosturne se comporta identic cu ochiul crustaceilor si insectelor diurne.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.