Sensul termenilor sat si obste

Trimis la data: 2013-09-25
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.62 / 10
Downloads: 0
Autor: Mircea Ene
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Introducerea comunei administrative (unitate teritoriala) a schimbat sensul clasi al termenului de "sat", care in formularile taranesti semnifica mult mai mult decat simpla delimitare administrative. In formularile ruralilor romani, termenul de sat = alaturi de organizare teritoriala si organizare sociala si spirituala a unei comunitati devalmase. Multi cercetatori au considerat ca in formularile arhaice, satul - sinonim cu obstea, adica cu organul colectiv de conducere al unei localitati. Expresii precum "l-a ales satul", "s-a suparat vacarul pe sat", "l-a judecat satul" pare a confirma ca satul se identifica cu comunitatea ce il locuieste.

Cursuri similare:

Termenul de sat defineste si formatia teritoriala. In functie de aglomerarea centrala de locuinte, adica de vatra satului, ruralii dadeau indicatii topografice de genul 'la capatul satului", "la cornul satului", "la mijlocul satului".Termenul de sat desemneaza si patrimoniul funciar al comunitatii, adica mosia acesteia, hotarul Cronicarul Conachi Uricani formula urmatoarea expresie "adica noi, satul Costesti, am vandut tot satul la o nevoie a satului". Termenul de sat are aici 3 acceptiuni:

El defineste organul administrativ: vanzatorul, patrimoniul si ansamblul comunitatii (populatia satului) cea care are o nevoie pentru care vinde. Se stie ca un sat fara locuitori era considerat un sat sterp. Tot asa cum comunitatea ce-l locuieste este hranita ca sat paroticilor la diverse evenimente la sat.Termenul de sat definseste si un model de organizare si convietuire sociala. In pareimologia romaneasca este consemnata expresia satului lui Cremene, pentru a indica o organizare sociala derizorie.

Prin termenul "sat" se subliniaza si opinia publica, parerile comunitatii. Formulari ca " a intrat in gura satului","nu stie barbatul ce stie tot satul" indica faptul ca ansamblul comunitatii lua atitudine fata de diversele evenimente ce ii afectau intr-un fel sau altul viata.
B.P.Hasdeu consemneaza si o alta explicatie pentru termenul de "sat". "A face sat cu cineva" defineste un model de statornicire, o alcatuire de gospodarie in urma casatoriei, inrudirii etc.Termenul de "sat" defineste in concluzie, o forma totala de organizare sub toate aspectele vietii comunitare. In aceasta acceptiune, termenul poate fi asociat cu cel de obste.

Termenul de "obste" se refera insa mai mult la ansamblul populatiei satului adunat efectiv in totalitate sau pe categorii pentru a decide intr-o problema sau alta a comunitatii.Formulari precum "noi toata obstea satului" subliniaza adunarea intregii comunitati, tot asa cum obstea celor saraci indica adunarea pe categorii sociale.Faptul ca termenul de "obste" defineste doar umanitatea din sat este subliniat si de expresi ca "obstea celor vii" opusa in esenta "obstei celor morti" care se pot transforma in moroi sau vampiri, daca nu sunt respectati ceremonial.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.