Serviciile de desfacere a produselor agricole si agroalimentare

Trimis la data: 2010-09-10
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 37
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Alexandru_M
Dimensiune: 72kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Aprovizionarea pietei interne cu produse agricole si agroalimentare se realizeaza intr-o proportie insemnata din retelele de desfacere en detail.
Este necesar, deci a se cunoaste activitatea si elementele cresterii eficientei economice a comertului cu produse agricole si agroalimentare, precum si criteriile in care reteaua de desfacere en detail este integrata in cadrul economiei de piata.

Cursuri similare:

Comparativ cu celelalte marfuri, comertul cu produse agricole si agroalimentare prezinta deosebiri generate de natura acestor produse. Productia agricole se realizeaza la majoritatea sortimentelor produselor agricole in anumite zone geografice si bazine specializate, iar consumul are loc pe intregul cuprinsul tarii. Aparitia in timp a productiei agricole este diferentiata pe zone geografice pe o perioada de pana la 20 zile sau mai multe, in timp ce consumul se realizeaza concomitent in majoritatea localitatilor din tara. Productia agricola se realizeaza intr-o perioada de cca 8 luni din an, iar consumul in stare proaspata, la majoritatea produselor, este sezonier.

Pentru aceste motive, in activitatea de comercializare a produselor agricole si agroalimentare este necesara cunoasterea urmatoarelor elemente: nevoile consumatorilor, caracteristicile agentilor economici care participa la schimbul si transformarea produselor agricole, tehnicile comerciale etc., adica acele mijloace ce pot fi utilizate de un agent economic pentru a influenta piata.

Integrarea comerciala in cazul produselor agroalimentare se manifesta ca urmare a presiunilor pietei agroalimentare in care agentii economici distribuitori exercita un control riguros asupra procesului de productie pentru a obtine toate tipurile si cantitatile de produse dorite. In aceasta situatie integratorii comerciali cauta mijloacele care sa le ofere producatorilor din sfera productiei agroalimentare cu referire la conditiile care sa-i avantajeze cum sunt:

asigurarea desfacerii productiei, stabilirea cuantumului veniturilor producatorilor, reducerea costurilor, competitivitatea pe piata etc. Pot exista si inconveniente in sistemul de integrare comerciala legate de dependenta excesiva a producatorului de integrare, atenuarea si reducerea elasticitatii fermei familiale ca unitate de baza in productie agricole etc.De aici necesitatea ca pentru pietele produselor de baza (agricole) sa fie cunoscute caracteristicile acestora privind: oferta de piata, care ca urmare a actiunilor pronuntate a factorilor naturali,

climatici dau caracter de eterogenitate si mobilitate in aparitia produselor agricole pe piata; particularitatile specifice ale procesului de productiei din agricultura in care productiile sunt determinate atat de conditiile natural - biologice cat si de sistemul economico-social; cererea de produse agricole caracteristice fiecarei tari; corelatia dintre pietele produselor de baza pentru produsele agricole si pietele produselor finite, industriale etc. Ca urmare a acestor caracteristici este necesar sa fie cunoscute principalele probleme care determina segmentarea pietei produselor de baza (agricole):
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.