Serviciul IRC - internet relay chat

Trimis la data: 2010-06-15
Materia: Informatica
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 9.96 / 10
Downloads: 0
Autor: Marina_I
Dimensiune: 316kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
Un serviciu al Internet-ului care se bucura de o mare popularitate, mai ales in randul tinerilor, este IRC (Internet Relay Chat -Relee de taifas pe Internet). Cu ajutorul clientilor acestui serviciu doi interlocutori conectati la Internet pot comunica intre ei, aproape instantaneu, desi spatial se pot afla la sute de kilometri distanta. Comunicarea este exclusiv de tip text, ceea ce aseamana serviciul cu serviciul e-mail, dar asemanarea se opreste aici. Diferenta consta in aceea ca pe durata schimbului de mesaje text interlocutorii trebuie sa fie conectati la Internet si sa aiba deschisa aplicatia client. Comunicarea (schimbul de mesaje) se poate efectua in doua moduri:
Conversatiile publice se petrec in asa-numitele Chat Room-uri (camere de conversatie) unde se "afla" la un moment dat mai multe persoane care pot spune fiecare cate ceva. Orice mesaj transmis de una din persoane este vazut de toate celelalte persoane din respectiva camera.
Discutiile private se desfasoara intre doua persoane. Clientii IRC afiseaza toti utilizatorii aflati in camera dupa nickname (porecla pe care si-o asuma orice utilizator al serviciului).

Din aceasta lista un utilizator poate alege un altul cu care sa schimbe mesaje private, pe care ceilalti nu le pot vedea. Criteriu dupa care o persoana alege sa comunice in particular cu alta poate fi diferit: fie deja se cunosc si se intalnesc - intamplator sau premeditat - si atunci comunica, fie stimulati de mesajele pe care utilizatorii le posteaza in camera publica.IRC-ul a aparut prin anul 1988 si a fost conceput cu scopul de a inlocui un alt sistem mai primitiv de comunicare prin mesaje scrise, denumit "talk", ce se mai poate gasi si prezent pe computerele ce ruleaza sisteme de operare tip Unix.

Existenta IRC-ului depinde de existenta unor retele dedicate si voluntariatul unor entuziasti; retelele sunt infiintate si intretinute pe baza de voluntariat, accesul la IRC fiind liber, neexistand nici un fel de interes comercial, asa cum este cazul altor servicii similare Serviciul este, inca, foarte popular chiar daca dezvoltarea World Wide Web-ului si a altor tehnologii mai sofisticate ameninta sa-l puna in umbra. Principiul functionarii acestui serviciu il reprezinta canalul de comunicatie.

La un moment dat, in retea pot fi deschise sute sau mii de canale, fiecare canal continand o conversatie activa intre mai multi utilizatori. Membrii grupului folosesc canalul pentru a-si trimite mesajele. Fiecare participant activ la canal primeste o copie a fiecarui mesaj trimis pe canal. Atunci cand se conecteaza la acest serviciu, un utilizator trebuie sa comunice numele canalului la care se conecteaza. Daca acest canal exista, utilizatorul va fi conectat (join) la canalul respectiv si va putea participa la discutii, iar daca nu exista, canalul va fi creat. Serviciul IRC poate suporta un numar nelimitat de canale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.